Κλείσιμο

Μαρινέλη Ανδρονίκη (Εργοθεραπεύτρια) & Σωτηροπούλου Αναστασία (Ειδική παιδαγωγός)

29 Dec, 2020

Έξυπνες προτάσεις για παιχνίδι στο σπίτι την περίοδο των γιορτών

Οι διακοπές των παιδιών από το σχολείο έχουν ήδη ξεκινήσει και μαζί τους αυξάνονται οι ελεύθερες ώρες που έχουμε μαζί τους. Το παιχνίδι είναι η απόλυτη διέξοδος των ημερών, ας φροντίσουμε όμως να συνδυαστεί με «κρυφά» οφέλη για τις δεξιότητες των παιδιών μας.

​Προτιμήστε λοιπόν να παίξετε με τα παιδιά σας εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα οξύνουν τη φαντασία τους, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, θα βελτιώσουν τη μνήμη τους, θα τους εξελίξουν φωνολογικά και συνάμα θα τα απολαύσετε τόσο εσείς όσο και εκείνα.

Φτιάξτε το δικό σας παραμύθι

Τα παραμύθια δημιουργούν έναν φανταστικό κόσμο στο μυαλό των παιδιών μας, τους χαρίζουν τη μαγεία του εξωπραγματικού, του άπιαστου και τα παιδιά τα λατρεύουν. Φροντίστε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους με αγαπημένους τους ήρωες και παροτρύνετε τα να ζωγραφίσουν τη συνέχεια που φαντάζει ιδανική στα μάτια τους. Οι ιδέες τους θα αποτυπωθούν στο χαρτί, η φαντασία τους θα τρέξει για να χτίσει την ιστορία εικόνα – εικόνα και στο τέλος η αφήγησή τους σε εσάς θα ολοκληρώσει την αγαπημένη τους περιπέτεια.

Αφιερώστε χρόνο στα παζλ

Το παιδί σας μπορεί να επιλέξει τις εικόνες και τα κομμάτια που προτιμά και εσείς μπορείτε να του κάνετε παρέα στη δημιουργία του. Τα παζλ βελτιώνουν τη μνήμη, αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, εξελίσσουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή των παιδιών.

Βάλτε τις λέξεις στο παιχνίδι

Παίξτε παιχνίδια που βασίζονται σε λέξεις, από το πιο απλό αυτοσχέδιο «πρόσωπο, ζώο, πράγμα», την κρεμάλα, το σταυρόλεξο, το κρυπτόλεξο μέχρι scrabble ή όποιο άλλο παιχνίδι στοχεύει στην εξάσκηση και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του παιδιού σας.

Δείτε ταινίες και δώστε του τον ρόλο του κριτή

Φτιάξτε ποπ- κόρν και καλέστε τον μικρό κριτικό κινηματογράφου να σας κάνει παρέα στην ταινία που εκείνος θα διαλέξει. Η κριτική του ματιά μετά το τέλος της προβολής επιβάλλεται να αποτυπωθεί στο χαρτί, η βαθμολογία του είναι απαραίτητη για να προτείνετε την ταινία σε άλλους φίλους. Δώστε του αυτόν τον ρόλο και εκείνος σίγουρα θα βάλει τα δυνατά του για να σας εντυπωσιάσει με την πένα του.

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια

Υπάρχουν πληθώρα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ιδανική ηλικία έναρξης είναι των 4 ετών που το παιδί μπορεί να κατανοήσει απλούς κανόνες και είναι αναπτυξιακά έτοιμο για ομαδικό παιχνίδι.

Παίξτε μουσικές καρέκλες με συνοδεία χριστουγεννιάτικης μουσικής

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες που μπορείτε να βρείτε εύκολα από το pinterest είτε από τη φαντασία σας. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται η λεπτή κινητικότητα, ο αμφίπλευρος συντονισμός των άνω άκρων ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητα. Κάποιες από τις χειροτεχνίες των παιδιών ίσως μπορούν να γίνουν χειροποίητα δώρα για την υπόλοιπη οικογένεια, τους παππούδες ή τους νονούς.

Έφτασε η ώρα των δώρων

​Αυτές τις μέρες σίγουρα όλοι θα επιλέξουμε τα δώρα μας για τα παιδιά μας, τα ανίψια μας, τα βαφτιστήρια μας. Μη ξεχάσετε τους εκπαιδευτικούς στόχους που είναι καλό να καλύπτουν τα παιχνίδια που θα αγοράσετε.

Παιχνίδια με αριθμούς, αλφάβητο, αντίθετες έννοιες, μήνες - εποχές, γεωγραφία, ζώα, σχήματα και εικόνες μπορούν να είναι τα πρώτα στη λίστα επιλογής σας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Έργο Αγάπης» θα βρείτε εδώ