Κλείσιμο

Άρτεμις Θεοδοσίου

17 May, 2020

Ένα καλοκαίρι ευχάριστης και βιωματικής μάθησης

Έρχεται το καλοκαίρι και τα παιδιά επιτέλους θα απολαύσουν ξέγνοιαστα τον ελεύθερό τους χρόνο. Παιχνίδι και πάλι παιχνίδι! Μακριά από σχολικές υποχρεώσεις, πίεση και άγχος.

Τι γίνεται όμως με τις δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Πράγματι, παρατηρείται ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά μπορεί να χάσουν σημαντικό έδαφος της κεκτημένης γνώσης αν σταματήσει η διαδικασία της μάθησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα όταν έχει μεσολαβήσει και η περίοδος κορωνοϊού. Η περίοδος αυτή προσφέρεται έτσι ώστε τα παιδιά να συνδέσουν την μάθηση με την διασκέδαση και την δημιουργικότητα. Να έχουν μια διαφορετική εμπειρία απ΄αυτή του θρανίου. Μια εμπειρία βιωματική μέσα από τις βόλτες στη φύση, στην παραλία, στο βουνό, στην πόλη. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων αξιοποιώντας τις μεγάλες και ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς διασκεδάζουν και περνούν ευχάριστα καθώς καλλιεργούν τις δεξιότητες τους σε ένα κλίμα χωρίς απαιτήσεις, προσδοκίες και εντάσεις.

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και να συνδυάσουν το διάβασμα και το γράψιμο με τις νέες τους περιπέτειες;

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αξιοποιήστε τις τοπικές πηγές και τις καθημερινές δραστηριότητες για να διαβάσετε με τα παιδιά σας και να τα βοηθήσετε να μάθουν. Μερικές προτάσεις είναι:

  • Επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη. Πηγαίνετε τα παιδιά σας συχνά στην τοπική βιβλιοθήκη και ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες που οργανώνονται εκεί.
  • Επισκεφθείτε πάρκα και ζωολογικούς κήπους. Πηγαίνετε μετά στη βιβλιοθήκη ή αναζητείστε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τα αγαπημένα σας ζώα.
  • Πηγαίνετε σε μουσεία και ιστορικούς χώρους. Πολλά από αυτά οργανώνουν ειδικές εκθέσεις και πλούσια προγράμματα για παιδιά (όπως π.χ. το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο κ.α.).
  • Ενημερωθείτε για τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Διαβάστε για τον τόπο των διακοπών σας.
  • Αν πρόκειται να ταξιδέψετε, συμπεριλάβετε και τα παιδιά στον προγραμματισμό. Διαβάστε μαζί για το ταξίδι και σημειώστε τη διαδρομή στο χάρτη.
  • Ενθαρρύνετε την αλληλογραφία. Αν τα παιδιά σας πρόκειται να αποχωριστούν από τους αγαπημένους τους φίλους για το καλοκαίρι, προτείνετέ τους να γράψουν ο ένας στον άλλο. Αν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορούν να στείλουν e-mail.
  • Μοιραστείτε την απόλαυση της ανάγνωσης. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ανταλλάξουν βιβλία με τους φίλους τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν το διάβασμα αρκεί αυτό να μην αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για το ποιά είναι και τι μπορούν να καταφέρουν.

Πηγή: www.psycholozin.gr