Κλείσιμο

Βίκυ Σακκή

15 Feb, 2021

Το Παιδί μου λέει Ψεματα!

Το παιδί μου λέει ψέματα!!! Γιατί???

Υπάρχει παιδί που δεν έχει πει ψέματα ποτέ? Σαφώς και η απάντηση είναι όχι! Όλα τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το ψέμα κάποιες φορές, το θέμα είναι σε ποια ηλικία είναι το παιδί και αν τα ψέματα είναι σοβαρά και μπορεί να επιφέρουν συνέπειες στο ίδιο το παιδί ή τον περίγυρο του.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών είναι το πως να διαχειριστούν το ψέμα, αν πρέπει να εφαρμόσουν κάποια τιμωρία ή αν πρέπει να αδιαφορήσουν.

Δεν υπάρχει μία και ξεκάθαρη σωστή απόφαση! Θα πρέπει πολλά πράγματα να λαμβάνονται υπόψη, όπως είναι η ηλικία του παιδιού, η σοβαρότητα του ψέματος και το πόσο συχνά το παιδί καταφεύγει στο ψέμα. Κυρίως όμως αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το για ποιο λόγο το παιδί καταφεύγει στην επιλογή να διαλέξει το ψέμα.

Αν σκεφτούμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον, με τα ερεθίσματα και τα παραδείγματα, οι πρώτοι και πιο αποτελεσματικοί εκπαιδευτές για ένα παιδί είναι τα άτομα της οικογένειας του, συνεπώς ένα παιδί θα πρέπει να νιώθει εμπιστοσύνη ότι του λένε πάντα την αλήθεια και να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που η αλήθεια επιβραβεύεται.

Είναι σημαντικό ως γονείς να μπορούμε να διατηρούμε ψυχραιμία και να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε αν:

  •  το παιδί είπε ψέματα επειδή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μία δυσκολία
  • είπε ψέματα για να γίνει αποδεκτό σε παρέα συνομηλίκων
  • είπε ψέματα για να αποκτήσει κάτι υλικό
  • είπε ψέματα για να αποφύγει έναν περιορισμό ή απαγόρευση
  • είπε ψέμα για να κρύψει μια κατάσταση ή συμπεριφορά
  • είπε ψέμα για να καλύψει κάποιο άλλο πρόσωπο
  • είπε ψέματα από ντροπή

Όταν εντοπίσουμε ότι το παιδί μας λέει συστηματικά ψέματα, είναι η στιγμή για να γίνουν συχνότερες οι συζητήσεις και η προσέγγιση από την πλευρά των γονιών και μόνο τότε θα μπορεί να ληφθεί και η απόφαση για το ποιο θα πρέπει να είναι το πλάνο δράσης της οικογένειας για την αντιμετώπιση του ψέματος.

Ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών θα μπορούσε να είναι το να είναι ενημερωμένοι για ποιους λόγους ανά ηλικία συνήθως λένε τα παιδιά ψέματα.

2-3 ετών

Είναι η φάση που τα παιδιά μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν την διαφορά ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα να λένε ψέματα.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία για αυτή την κατηγορία ψεμάτων, αλλά είναι πολύ βοηθητικό και απαραίτητο να τους εξηγούμε την πραγματικότητα.

4-5 ετών

Τα παιδιά ακόμα εξερευνούν τον κόσμο και πειραματίζονται στο να βρουν τα όρια τους, αλλά και τα όρια των γονιών. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τους εξηγούμε γιατί το ψέμα είναι η λάθος επιλογή και να τους αναφέρουμε συγκεκριμένα ποια άλλη επιλογή είχαν.

6-12 ετών

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ψέμα για να αποφύγουν μια δυσάρεστη κατάσταση ή υποχρέωση (π.χ. μαθήματα, τακτοποίηση δωματίου κ.λπ.). Έτσι μπορεί να πουν ψέματα για να παραπλανήσουν ή χειριστούν τους γονείς.

Προσπαθήστε να συζητάτε κάθε ψέμα για να ανακαλύψετε την αιτία πίσω από αυτό και αφήστε το παιδί να αντιμετωπίσει την συνέπεια που θα φέρει το ψέμα.

12-18 ετών

Στην εφηβεία συνήθως τα ψέματα λέγονται γιατί οι έφηβοι θέλουν να είναι αποδεκτοί από τους συνομηλίκους και να διατηρούν απόσταση από την οικογένεια. Επίσης είναι πολύ πιθανό το παιδί να λέει ψέματα για να αποφύγει μια απαγόρευση ή άρνηση.

Στην φάση αυτή χρειάζεται να οπλιστούν οι γονείς με αμέτρητη ψυχραιμία και υπομονή, και να εξηγούν επαναλαμβανόμενα τις επικίνδυνες συνέπειες και τις επιπτώσεις των επιλογών του εφήβου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην σας θεωρήσει το έφηβο παιδί άκαμπτους και χωρίς κατανόηση, άρα και τα επιβεβλημένα όρια που πρέπει να υπάρχουν, χρειάζονται εξηγήσεις και διευκρινήσεις.

Ένα έξτρα tip που είναι αποτελεσματικό σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί μας, είναι η επιβράβευση της αλήθειας!!!!

Περισσότερες πληροφορίες για τη Βίκυ Σακκή και τον Πολυχώρο «Συναισθήματα» θα βρείτε εδώ