Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

19 Feb, 2021

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιή αυτο-εκτίμηση;

Η ανάπτυξη μίας θετικής αντίληψης του εαυτού ή μίας υγιούς αυτο-εκτίμησης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευτυχία και την επιτυχία των παιδιών. Η αυτο-εκτίμηση αφορά στο πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, και η συμπεριφορά μας αντανακλά αυτά τα συναισθήματα.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με υψηλή αυτο-εκτίμηση:

  • Δρα ανεξάρτητα.
  • Αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
  • Αναγνωρίζει τα κατορθώματά του.
  • Αντέχει τη ματαίωση.
  • Δοκιμάζει νέες δραστηριότητες και προκλήσεις.
  • Διαχειρίζεται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Προσφέρει βοήθεια σε άλλα άτομα.

Ωστόσο, ένα παιδί με χαμηλή αυτο-εκτίμηση:

  • Αποφεύγει να δοκιμάσει καινούργια πράγματα.
  • Νιώθει ανεπιθύμητο και ότι δεν το αγαπούν.
  • Κατηγορεί τους άλλους για τις δικές του αδυναμίες.
  • Νιώθει (ή προσποιείται ότι νιώθει) συναισθηματικά αδιάφορο.
  • Δεν μπορεί να αντέξει τη ματαίωση.
  • Μειώνει τα ταλέντα και τις ικανότητές του.
  • Επηρεάζεται εύκολα από τους άλλους.

“ 

Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτο-εκτίμησης του παιδιού τους.

Στην πραγματικότητα, το κάνουν καθημερινά χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι τα λόγια τους και οι πράξεις τους επηρεάζουν την αντίληψη του παιδιού για τον εαυτό του.

Κάποιες προτάσεις, λοιπόν, για να επηρεάζετε θετικά την υγιή αυτο-εκτίμηση του παιδιού σας είναι οι εξής:

Μην ξεχνάτε τις θετικές δηλώσεις προς το παιδί.

Συνήθως, άθελά σας, αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο στις παρατηρήσεις σχετικά με κάτι που δεν έκανε καλά το παιδί, ξεχνώντας, παράλληλα, να επισημάνετε αυτά που κάνει καλά καθημερινά.

Το παιδί έχει ανάγκη να ακούει τις θετικές δηλώσεις σας προς αυτό, τις καταγράφει και τις επαναλαμβάνει, έπειτα, το ίδιο προς τον εαυτό του. Για παράδειγμα, όταν το παιδί ολοκληρώνει μία δουλειά του σπιτιού, μπορείτε να του πείτε: «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τακτοποίησες το δωμάτιό σου. Βρήκες τη σωστή θέση για τα πάντα.». Αντίστοιχα, όταν παρατηρείτε ένα ταλέντο του παιδιού μπορείτε να πείτε: «Το τελευταίο κομμάτι που έπαιξες με την κιθάρα ήταν εξαιρετικό. Έχεις, αλήθεια, μουσικό ταλέντο».

Ακόμα, χρησιμοποιήστε τις θετικές δηλώσεις και για τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού. Για παράδειγμα: «είσαι ένα πολύ γενναιόδωρο παιδί» ή «μου αρέσει που συνεχίζεις να προσπαθείς, ακόμη κι όταν κάτι είναι δύσκολο».

Μάθετε στο παιδί σας να εστιάζει στα δυνατά του σημεία και να κάνει θετικές δηλώσεις στον εαυτό του.

Ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος κρύβεται πίσω από το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό που σκεφτόμαστε επηρεάζει το πώς νιώθουμε, και το πώς νιώθουμε καθορίζει τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει τις δυνατότητές του και να μιλά με θετικό τρόπο προς τον εαυτό του.

Για παράδειγμα, μπορείτε να το βοηθήσετε να λέει στον εαυτό του: «μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα, αν συνεχίσω την προσπάθεια», ή «δεν πειράζει που χάσαμε στον αγώνα σήμερα, βάλαμε όλοι τα δυνατά μας αλλά δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντα», ή «νιώθω καλά με τον εαυτό μου, επειδή βοήθησα τον φίλο μου σήμερα».

Αποφύγετε να ασκείτε κριτική που κατευθύνεται στην προσωπικότητα του παιδιού.

Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να ασκήσετε κριτική για τις πράξεις του παιδιού σας, ώστε να το βοηθήσετε να αναγνωρίζει τα λάθη του και να βελτιώνεται.

Ωστόσο, όταν η κριτική κατευθύνεται στο παιδί, ως άτομο, και γενικεύεται, μπορεί εύκολα να καταλήξει σε μείωση και γελοιοποίηση του παιδιού.

Για τον λόγο αυτό, όταν πρέπει να ασκήσετε κριτική στο παιδί φροντίστε να αφορά μία συγκεκριμένη πράξη του παιδιού, λέγοντας για παράδειγμα: «Θα ήθελα, σε παρακαλώ, να συμμαζέψεις τα ρούχα σου και να μην τα έχεις πεταμένα δεξιά και αριστερά», ΚΑΙ ΟΧΙ «Είσαι ένας τεμπέλης! Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εδώ μέσα!».

Μάθετε στο παιδί τους τρόπους λήψης αποφάσεων και την ανάληψη ευθύνης είτε για μία καλή είτε για μία κακή απόφαση.

Βοηθήστε το παιδί να ξεκαθαρίσει το υπάρχον ζήτημα μες στο μυαλό του και κάντε του ερωτήσεις σχετικά με το τι σκέφτεται και πώς νιώθει γι’ αυτήν την κατάσταση και τι χρειάζεται να αλλάξει.

Έπειτα, σκεφτείτε μαζί πιθανές λύσεις και δείξτε στο παιδί την πληθώρα εναλλακτικών επιλογών που μπορεί να υπάρχουν. Αφήστε το παιδί να διαλέξει μία από τις λύσεις, μόνο αφότου εξετάσετε προσεκτικά τις συνέπειες της καθεμιάς. Η καλύτερη λύση είναι αυτή που λύνει το πρόβλημα και, ταυτόχρονα, κάνει το παιδί να νιώθει καλά για τον εαυτό του.

Τέλος, αξιολογήστε μαζί με το παιδί τα αποτελέσματα της επιλογής που έκανε, ώστε να το εφοδιάσετε για την επόμενη φορά που θα κληθεί να λάβει μια απόφαση.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκτήσει χόμπι και ενδιαφέροντα που του δίνουν ευχαρίστηση.

Μέσα από τα χόμπι που επιλέγει το ίδιο το παιδί έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε κάτι που το ενδιαφέρει και το απολαμβάνει προσωπικά, να ανακαλύψει τις δυνατότητές του, καθώς και να τα καταφέρει σε κάτι μόνο του, ανεξάρτητα από τους γονείς του.

Μάθετέ του να αντιμετωπίζει τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης. Όταν το παιδί παίρνει μια αποτυχία προσωπικά και καταστροφικά, τότε η αυτο-εκτίμησή του μειώνεται ραγδαία.

Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να αντιμετωπίζει μια αποτυχία διορθωτικά και επιμορφωτικά, δηλαδή, ως μια ευκαιρία να εντοπίσει πού χρειάζεται βελτίωση, ώστε να δουλέψει για να το πετύχει.

Αφήστε το παιδί σας να διαχειριστεί μόνο του τις διαφωνίες του με τα αδέλφια ή τους φίλους του.

Έτσι μόνο θα μπορέσει το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες υπεράσπισης του εαυτού του, αλλά κι επίλυσης προβλημάτων. Ωστόσο, αν ζητήσει τη βοήθειά σας, μπορείτε να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τις διάφορες στρατηγικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει και τις συνέπειες αυτών, και να επιλέξει το ίδιο τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ανθεκτικότητα στο «κορόιδεμα».

Μάθετέ του να το διαχειρίζεται, αδιαφορώντας γι’ αυτό, ενώ, παράλληλα, χρησιμοποιεί θετικό εσωτερικό μονόλογο προς τον εαυτό του, όπως: «οι κοροϊδίες δεν μπορούν να με βλάψουν» ή «αν μπορώ να αντισταθώ σε αυτήν την κοροϊδία, τότε γίνομαι πολύ δυνατός».

Μυήστε το παιδί σας στο χιούμορ και ενθαρρύνετέ το να γελά με τον εαυτό του.

Τα άτομα που παίρνουν πολύ στα σοβαρά τον εαυτό τους ευχαριστιούνται λιγότερο τη ζωή. Η καλή αίσθηση του χιούμορ και η ικανότητα να βλέπουμε το θετικό και το αστείο σε μία κατάσταση είναι σημαντικά συστατικά διατήρησης της αυτο-εκτίμησης και αύξησης της

Πηγή: missormadam.gr