Κλείσιμο

Νινέττα Βατικιώτη

1 Apr, 2020

Κορωνοϊός και Πανελλήνιες Εξετάσεις - Διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεων

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την ταχύτατη διάδοση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει αναγκάσει κυβερνήσεις, οργανισμούς και φορείς να λάβουν δραστικά μέτρα για την αναχαίτιση του ρυθμού μετάδοσης αυτής της πανδημίας. Συνέπεια των μέτρων αυτών είναι η αλλαγή της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων για τη διαφύλαξη του σημαντικότερου αγαθού, που είναι η υγεία μας.

Η αναγκαιότητα των μέτρων, αν και αυτονόητη, έχει μια σημαντική επίπτωση στην ψυχολογία μας. Ο περιορισμός της ελευθερίας μας δημιουργεί ανησυχία, προβληματισμό και άγχος. Το να διανύεις την εφηβεία είναι εξαιρετικά δύσκολο, πολύ περισσότερο, όταν προστίθεται και το άγχος από μια εξωτερική απειλή, τον κορωνοϊό.

Με τα σχολεία κλειστά και την αβεβαιότητα της ημερομηνίας των Πανελλήνιων Εξετάσεων, οι έφηβοι νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Ακόμα, η αίσθηση ότι πολλές από τις δραστηριότητές τους ακυρώνονται, το αίσθημα της ελευθερίας τους δεν υφίσταται, παράλληλα με τη διατάραξη του προγράμματός τους που περιλαμβάνει σχολείο, φροντιστήριο, διάβασμα, τους αποπροσανατολίζει από τον σκοπό τους και μεγαλώνει την ανάγκη τους να βρίσκονται οι γονείς τους δίπλα τους.

Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να προτείνουμε τρόπους για να προστατέψουν οι έφηβοι την ψυχολογία τους:

  •   Να αποδεχτούν ότι το άγχος που βιώνουν είναι φυσιολογικό, δηλαδή να προσπαθήσουν να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τη μεταδοτική νόσο, σκεπτόμενοι ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν και τους άλλους.
  •  Να συνεχίσουν τη μελέτη τους, αποφεύγοντας τις αρνητικές σκέψεις.
  • Να υιοθετήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα. Να εντάξουν σε αυτό κάποια ταινία, την αγαπημένη τους μουσική, τον χορό ή και κάποια αστεία βίντεο, που θα καλυτερέψει τη ψυχολογία τους.
  • Να εστιάζουν στα θετικά νέα, να βρίσκουν μια θετική είδηση για την κάθε αρνητική. Η υπερβολική ανησυχία που δημιουργείται από την παραπληροφόρηση σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων, αντικαθίσταται από την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, όταν οι γονείς τους εκπέμπουν αισιοδοξία και τους επισημαίνουν πως θα είναι η ζωή τους, π.χ. μετά από τέσσερις μήνες. 
  • Είναι πολύ σημαντικό για τους έφηβους να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους. Είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για θέματα που τους αγχώνουν, για ψυχολογική στήριξη, αλλά και για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με προσωπικά θέματα που τους απασχολούν, πολύ περισσότερο για ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Ακόμη, τους δίνεται η δυνατότητα να παίξουν online παιχνίδια, να ανταλλάξουν αστεία βίντεο και ανέκδοτα. 
  • Να μιλήσουν τηλεφωνικά με συγγενικά τους πρόσωπα, κάτι που προφανώς δεν κάνουν συχνά, λόγω μειωμένου χρόνου. 
  • Να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής μέσα στο σπίτι τους, να ασχοληθούν προσωπικά με την καθημερινή βόλτα του σκύλου ή τη φροντίδα της γάτας τους, για όσους έχουν...

Είναι γεγονός ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις γίνονται ακόμη πιο μαρτυρικές σε καιρό πανδημίας. Οι έφηβοι προετοιμάζονται πολύ καιρό για την τελική ευθεία. Η ανασφάλεια για τη διεξαγωγή ή όχι των εξετάσεων δημιουργεί στους έφηβους ένα τεράστιο κενό, που είναι ίσως το μεγαλύτερο ψυχολογικό τραύμα που μπορούν να αποκτήσουν τη χρονική αυτή περίοδο.

Με τον μεγάλο συντονισμό που γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι έφηβοι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι οι απαιτήσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που θα ήταν. Ας δουν λοιπόν την παύση αυτή ως μια ευκαιρία για περισσότερες επαναλήψεις, ευκαιρία να καλύψουν τα κενά τους και να λύσουν τις απορίες τους.

Σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων...Την περίοδο αυτή εστιάζουμε όλοι στην αναχαίτιση της πανδημίας και στα μέτρα που αφορούν την υγεία μας Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους εφήβους μας είναι να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι δεν κρίνεται η ζωή τους από τις Πανελλήνιες και ότι δεν είναι αυτές όλο τους το μέλλον, τουλάχιστον όχι στο επίπεδο που νομίζουν!