Κλείσιμο
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ logo

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

+30213 010 9324
Πειραιώς 100, Γκάζι
Φωτογραφίες
Άνοιγμα Χάρτη

Περιγραφή

Κριτικές

Επικοινωνία

Όραμα του Μουσείου είναι να αποτελέσει η βιομηχανική κληρονομιά πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και ενεργούς συμμετοχής για όλους και να συγκροτήσει πλατφόρμα διαλόγου, κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και σεβασμού στη διαφορετικότητα. 

Αποστολή του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, ερμηνεία και ανάδειξη του βιομηχανικού συγκροτήματος, αλλά και η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα βιομηχανικής ιστορίας και νεότερης πολιτιστικής κληρονομια.

Το Εργοστάσιο

Παραγωγή φωταερίου από λιθάνθρακα

Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του φωταερίου είναι ο λιθάνθρακας, μια μορφή γαιάνθρακα που εισαγόταν από το εξωτερικό καθώς δεν υπήρχε σε μεγάλα κοιτάσματα στην Ελλάδα. Η παραγωγή του φωταερίου αποτελούνταν από 3 βασικά στάδια:

  • 1ο στάδιο: απόσταξη (υπερθέρμανση) του λιθάνθρακα
    Για να παραχθεί το φωταέριο έπρεπε ο λιθάνθρακας να θερμανθεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία που ξεπερνά τους 1000° C. Η διαδικασία αυτή γινόταν σε ειδικούς φούρνους-αποστακτικά κέρατα και διαρκούσε γύρω στις 5 ώρες. Με τον τρόπο αυτό παράγονταν αέρια στοιχεία, το φωταέριο.
  • 2ο στάδιο: καθαρισμός του φωταερίου
    Το φωταέριο που παραγόταν στους φούρνους περιείχε διάφορα συστατικά που πρέπει να απομακρυνθούν. Τα κυριότερα από αυτά είναι η πίσσα, η αμμωνία, η ναφθαλίνη και το υδρόθειο, παραπροϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία, στη χημεία, στην οδοποιία και αλλού.
  • 3ο στάδιο: αποθήκευση του φωταερίου
    Το φωταέριο μετά τον καθαρισμό του έπρεπε να αποθηκευτεί σε μεγάλες μεταλλικές κυλινδρικές δεξαμενές, τα αεριοφυλάκια. Το εργοστάσιο της Αθήνας διέθετε τέσσερα, από τα οποία σήμερα σώζονται τα τρία. Ο τρόπος λειτουργίας των αεριοφυλακίων βασιζόταν σε ένα σύστημα δύο ή τριών μεταλλικών τυμπάνων, τα οποία ανεβοκατέβαιναν μέσα στο χωροδικτύωμα ανάλογα με την ποσότητα παραγωγής του αερίου και τις ανάγκες για διανομή του στο δίκτυο της πόλης.

Παραγωγή υδαταερίου

Με τον όρο υδαταέριο εννοούμε το αέριο το οποίο παράγεται από το κωκ, το βασικό στέρεο κατάλοιπο της απόσταξης του λιθάνθρακα, και την ανάμειξή του με ατμό. Η παραγωγή του υδαταερίου λειτουργούσε συμπληρωματικά στην αρχική παραγωγή φωταερίου από λιθάνθρακα, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής. Στο εργοστάσιο της Αθήνας υπήρχαν δύο μονάδες παραγωγής υδαταερίου.

Επίλεξε τα μηχανήματα ανά κτίριο και δες πώς λειτουργούσαν!

Παλαιοί Φούρνοι

Καθαρτήρια

Δεξαμενές Καθαρισμού

Κτίριο Πίεσης και Διανομής

Επίσκεψη

Δράσεις

Δημιουργική Μάθηση

Σχολικές Ομάδες

Μία ακόμα συναρπαστική σχολική χρονιά ξεκινά και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί τους μαθητές να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο, περιπετειώδες και σούπερ διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα!

Και φέτος, οι μικροί μας φίλοι (αλλά και οι μεγαλύτεροι) θα περάσουν υπέροχα στο μουσείο, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αγαπημένες τους δράσεις αλλά και νέες που σίγουρα θα λατρέψουν! Για μία ακόμα χρονιά, οι άνθρωποι του μουσείου σχεδίασαν εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο σε φυσικό περιβάλλον όσο και σε ψηφιακό ενώ αρκετά από αυτά μπορούν να έρθουν και στη δική σας τάξη.

Φέτος στο μουσείο, θα κυνηγήσουμε θησαυρούς, θα εξιχνιάσουμε μυστήρια, θα προσπαθήσουμε να αποδράσουμε από ένα ολοκαίνουριο «πράσινο» escape room, θα παίξουμε παιχνίδια γνώσεων, θα γίνουμε… επιχειρηματίες, θα γνωρίσουμε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τον μαγικό κόσμο των αισθήσεων (και όχι μόνο) και, πάνω απ’ όλα, θα ανακαλύψουμε ένα μοναδικό βιομηχανικό μνημείο με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Θα περάσεις καλά; Σίγουρα! Κι αν δεν μας πιστεύεις, ρώτα τους πάνω από 100.000 μαθητές από σχολεία όλης της χώρας που μας έχουν επισκεφτεί ήδη.

*Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσφέρει και φέτος πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων για όλους τους μαθητές, σεβόμενη τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες των ειδικών (αποστάσεις ασφαλείας, απαραίτητη χρήση μάσκας στους κλειστούς μουσειακούς χώρους κ.ά.)

Πληροφορίες:

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι ξεναγήσεις ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2021 και θα πραγματοποιούνται ολόκληρο το σχολικό έτος 2021-2022.

Για κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στα:

Τηλ: 213 0109325, 213 0109300 (Αργυρώ Μπατσή, Γεωργία Λαζάρου)

E-mail: [email protected]

Αναλυτικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τις ξεναγήσεις μπορείτε να βρείτε  στον οδηγό εκπαιδευτικών προγραμμάτων Δημιουργική μάθηση για σχολεία 2021-2022.

Βρείτε τη φόρμα επιβεβαίωσης σχολικής επίσκεψης εδώ

Για όλους

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σχεδιάζει κάθε χρόνο ένα πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης με στόχο να φέρει τους επισκέπτες σε επαφή με τη βιομηχανική μας κληρονομιά μέσα από τη βιωματική διαδικασία. Πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, ευφάνταστα εργαστήρια, ψυχαγωγικές δράσεις, ομαδικά παιχνίδια, αφηγηματικές και θεατρικές παραστάσεις για όλες τις ηλικίες είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που προσκαλούν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν με δημιουργικό τρόπο την ιστορία του παλαιού εργοστασίου φωταερίου.

Οι δράσεις μας απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, οικογένειες, ενήλικες, οργανωμένες ομάδες, μεμονωμένους και ψηφιακούς επισκέπτες του Μουσείου.

Το Μουσείο στο Σπίτι

Ξενάγηση 

Δημιουργική Μάθηση

  • Εικαστικά Εργαστήρια
  • DIY ART LAB
  • Δημιουργικές Κάρτες
  • Video Games

Θεατρικό Δρώμενο

Τι είναι ο φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά; Το αγαπημένο δρώμενο «Θεατρικές αφηγήσεις ενός γκαζιέρη» σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις ιστορίες του παλαιού εργοστασίου φωταερίου.

Ένας ηθοποιος-ερμηνευτής μεταμορφώνεται σε γκαζιέρη και μας παρουσιάζει μέσα από τις αφηγήσεις του την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο… Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος | Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

*Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Shop

 

 

 

Λιγότερα