Κλείσιμο
Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» logo

Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»

+30 210 674 1933
Γυθείου 1Α, Χαλάνδρι
Φωτογραφίες
Άνοιγμα Χάρτη

Περιγραφή

Ωράριο

Κριτικές

Επικοινωνία

Tο Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ο οποίος ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

Τον Οκτώβριο του 2007 το Σωματείο ξεκίνησε μία Πιλοτική Μελέτη Καταγραφής Περιστατικών Παιδικού Τραύματος. Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε μελέτες άλλων χωρών, σύμφωνα με τις οποίες τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των παιδιών.

Στόχος του Σωματείου είναι να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων, στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και στην αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.

Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνουμε από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που εξοπλίζουμε, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου περισσότερα από 2.470.000 παιδιά.

Εδώ και δεκατρία χρόνια η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να μειωθούν τα παιδικά ατυχήματα και να βελτιωθούν οι συνθήκες αντιμετώπισης και νοσηλείας των επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών με τους εξής τρόπους:

α) Δημιουργώντας Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Δημόσια Νοσοκομεία.

β) Αναβαθμίζοντας και εξοπλίζοντας με τα απαραίτητα μηχανήματα Παιδιατρικά Τμήματα και Ιατρεία σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

γ) Εκπαιδεύοντας ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών (Ιατρικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λεωνίδας Γεωργόπουλος»). Το Σωματείο χρηματοδοτεί εν μέρει τα σεμινάρια που διοργανώνει η A.P.L.S. Hellas. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκτίμηση, στην ανάνηψη και στην σταθεροποίηση της κατάστασης του παιδιού που κινδυνεύει.

δ) Ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν.

Το έργο της «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος» από το 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2024:

 • 137 Τμήματα σε 117 Νοσοκομεία / Κέντρα Υγείας:
  • 45 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • 40 Παιδιατρικές Κλινικές
  • 48 Παιδιατρικά Ιατρεία
  • 4 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας / ΜΑΦ
 • 1.651 μηχανήματα σε Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων
 • 2.214 ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ εκπαιδευμένοι στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών
 • 58.865 παιδιά και 3.508 εκπαιδευτικοί και γονείς ενημερώθηκαν για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων
 • 2.470.000 παιδιά έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου, εκ των οποίων τα 463.000 το 2023.


Πρόγραμμα 
«Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων»

Είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει έως και 50% τα παιδικά ατυχήματα και τις συνέπειές τους.

Από πολύ μικρή ηλικία, για την ασφάλειά τους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους γύρω τους και να προστατεύονται από αυτούς. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” οργανώνει παρουσιάσεις Πρόληψης Ατυχημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία. Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, το Σωματείο ετοιμάζει και προωθεί ενημερωτικό υλικό, συμμετέχει σε σχετικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και δημοσιεύει άρθρα στον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο.

Λιγότερα