Κλείσιμο
ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ logo

ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

+30 698 342 2884
+30 690 774 0545
Κτήμα Κλεμεντίνη, Άγιος Βασίλειος (20ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας)
Φωτογραφίες
Άνοιγμα Χάρτη

Περιγραφή

Κριτικές

Επικοινωνία

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων στο «Κτήμα Κλημεντίνη», μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λιγότερο από 20 λεπτά απόσταση, το Κτήμα απλώνεται περιμετρικά της Λίμνης του Αγίου Βασιλείου και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μάθουν για τα άλογα, να παίξουν, να διασκεδάσουν και φυσικά να αφεθούν στη γαλήνη που προσφέρει η κάθε δραστηριότητα στη φύση. 

Είμαστε οι πρώτοι που συνδυάζουμε την εκπαιδευτική και την θεραπευτική ιππασία στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη αλλά και η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων!

Όλες οι δράσεις μας λαμβάνουν χώρα σε καταπράσινες εκτάσεις με δέντρα και χαμηλή βλάστηση, έξω από τον αστικό ιστό, και η βόλτα με τα αλογάκια μας γίνετε σε ένα λιβάδι με θέα τη λίμνη Κορώνεια!

Φιλοξενούμε εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης διαρκείας, καθώς και ημερήσιες εκδρομές! Επίσης  τρέχουν προγράμματα για εκδρομές σχολείων μαζί με τους γονείς των παιδιών, με παιχνίδια αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας μέσα στη φύση. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε το όνειρό μας μαζί σας!

Oι παροχές του Ιχνηλάτη Ονείρων είναι οι ακόλουθες και μπορείτε να επιλέξετε το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σας:

🐴 Εκπαιδευτική Ιππασία

Το εκπαιδευτικό θεραπευτικό παιχνίδι με το άλογο χρησιμοποιείται στα σχολεία της Αμερικής και της Ευρώπης τα τελευταία 30 χρόνια, τόσο προσχολικής όσο και σχολικής εκπαίδευσης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τα ζώα, τη συνεργασία, τα ποικίλα αισθητηριακά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, το παιδί αναπτύσσει συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δραστηριότητες γίνονται μέσα στη φύση με γνώμονα τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τα ζώα και όλες οι δραστηριότητες γίνονται στον λαχανόκηπό μας, το σκάμα μας, τον στίβο αναρρίχησης, τη λιμνούλα μας…σε ένα πλαίσιο που το παιχνίδι είναι οδηγός! Για παιδιά τυπικής εκπαίδευσης, από 2 έως 16 ετών. Ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της φύσης και του αλόγου με ψυχοκινητικά οφέλη. Είναι μια παιδαγωγική προσέγγιση κατά την οποία χρησιμοποιείται το άλογο για να επιτευχθούν εκπαιδευτικοί και μαθησιακοί στόχοι. Ένα σχολείο… διαφορετικό!

🐴 Θεραπευτική Ιππασία

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα τόσο της ειδικής αγωγής, όσο και της τυπικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, φοβίες, διάσπαση προσοχής, αυτισμό, υπερκινητικότητα, επιθετική συμπεριφορά ή προβλήματα κοινωνικοποίησης. Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική κτλ) του ασθενούς και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην θεραπευτική ιππασία γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό κ.α.

🐴 Οικογενειακά Δρώμενα

Με Το Άλογο Κάθε Κυριακή από τις 12 μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα από τα πολλά διαδραστικά δρώμενα που οργανώνουμε για εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας. Τα οικογενειακά δρώμενα αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με τα αλογάκια μας, να γνωριστείτε, να μάθετε τον τρόπο που τα φροντίζουμε, να παίξετε παιχνίδια μαζί τους και βέβαια να κάνετε μια βόλτα στην πλάτη τους!

🐴 Vaulting για ενήλικες και παιδιά / χορός πάνω στο άλογο

Ο Ιχνηλάτης Ονείρων φέρνει κάτι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα! Ελάτε να γνωρίσετε το vaulting! Ένας μοναδικός συνδυασμός χορού, ενόργανης γυμναστικής και ιππασίας πάνω στο άλογο που αξίζει να δοκιμάσετε! Η εξάσκηση ξεκινάει στο έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με στρώματα ενώ παράλληλα γνωριζόμαστε και εξοικειωνόμαστε με το άλογο.

Στην συνέχεια, τελειοποιούμε τις ασκήσεις με την βοήθεια του ειδικού βαρελιού και σταδιακά τις δοκιμάζουμε πάνω στο άλογο. Οι χορογραφίες μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές , όπου απαιτείται συλλογική προσπάθεια.

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίσετε πως βασικός συναθλητής μας είναι το άλογο, το οποίο και αυτό με την σειρά του προπονείται και εκπαιδεύεται καθημερινά. Μέσα από την επαφή με το άλογο υπάρχει η ευκαιρία να ξεπεραστούν οι φόβοι σας, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και βέβαια να συνεργαστείτε με το άλογο αρμονικά!

🐴 Ιππασία Ενηλίκων

Ελάτε να γνωρίσετε το άλογο με μια πιο αλογοκεντρική προσέγγιση! Ελάτε να παίξουμε κάτω, πάνω και γύρω από αυτό.. να μάθουμε για την ψυχοσύνθεσή τους, να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη και να ιππεύσουμε με έναν τρόπο χαλαρωτικό! Οργανώνονται εκδρομές για το τμήμα των ενηλίκων μας όλο τον χρόνο!

🐴 Επισκέψεις σχολείων, ΚΔΑΠ & Φορέων που ασχολούνται με το παιδί.

Το πρόγραμμα αυτό ισχύει τόσο για σχολεία τυπικής ανάπτυξης, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και δημοτικά καθώς και για ειδικά σχολεία. Οργανώστε μία ομάδα παιδιών και ελάτε να μας επισκεφτείτε σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση αλλά ακόμα και για μια εκδρομή στην φύση παρέα με τα άλογα!

Για την επίσκεψή σας έχετε τρεις επιλογές:

1) Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη φύση για το σχολείο σας, διάρκειας μιάμιση ώρας. Ένα παιχνίδι γνωριμίας με το άλογο και τα πρώτα στάδια της ιπποκομίας είναι μέσα στα πλαίσια όλων των θεματικών εφόσον το επιθυμείτε. Αν το επιτρέπει ο αριθμός των παιδιών, μπορούν να κάνουν και μία βολτίτσα με το αλογάκι μας, δεσμεύοντας βέβαια κάποιο χρόνο από την εκπαιδευτική δράση. Κόστος 7 ευρώ ανά παιδί συν ΦΠΑ

2) Μπορείτε να επιλέξετε την αλογοκεντρική δράση, με βόλτα με το αλογάκι για όλα τα παιδιά που το επιθυμούν κατά τη διάρκεια της δράσης. Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, προσαρμόζεται και ο χρόνος της εκδρομής, ώστε να προλάβουν να ιππεύσουν όλοι οι συμμετέχοντες. Κόστος 7 ευρώ ανά παιδί συν ΦΠΑ

3) Μπορείτε να επιλέξετε μόνο την βόλτα με το άλογο για τα παιδιά του σχολείου σας και  το ελεύθερο πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια στο λιβάδι, της προηγούμενης γενιάς, με έναν συνεργάτη της ομάδας μας να συντονίζει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας. Ποδόσφαιρο, τζαμί, μήλα, κορόιδο, κρυφτό και αγαλματάκια είναι μερικά από αυτά. Κόστος 5 ευρώ ανά παιδί συν ΦΠΑ

4) Τέλος μπορείτε να επιλέξετε την αλογοκεντρική δράση χωρίς τη βόλτα με το άλογο. Ελάτε να γνωρίσουμε αυτό το όμορφο ζώο παίζοντας καθώς και όλους τους χώρους στους οποίους ζει και κινείται. Κόστος 4 ευρώ ανά παιδί συν ΦΠΑ  

Περιβαλλοντικό παιχνίδι και ιππασία δεμένα με έναν τρόπο που θα κάνει τα παιδιά να το λατρέψουν. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τρέχουν ποικίλα εκπαιδευτικά πρότζεκτ όπως:

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

📍 Τρύγος/ Σταφύλι/ Μούστος

Αυτή την εποχή του χρόνου οι παραγωγοί μαζεύουν τα σταφύλια από τα αμπέλια τους. Ελάτε να γίνουμε μικροί οινοπαραγωγοί! Να αναγνωρίσουμε το αμπέλι μέσα στο κτήμα μας, να μελετήσουμε το φυτό και να μαζέψουμε τα σταφύλια μας μέσω παιχνιδιού και να δούμε, να αγγίξουμε και να γευτούμε τον καρπό του σταφυλιού. Θα υπάρξει ομαδική κατασκευή με φυσικά υλικά και αμπελόφυλλα στο δασάκι μας! Μετά το παιχνίδι θα ακολουθήσει το εργαστήρι μαγειρικής. Εκεί θα ζουλήξουμε τα σταφύλια μας με παραδοσιακό τρόπο για να πάρουμε τον μούστο και το  κρασάκι και στο τέλος να φτιάξουμε τα  μουστοκούλουρα μας.

📍Γεωργός / Σπορά / Όργωμα

Σαν μικροί γεωργοί θα μάθουμε τη διαφορά μεταξύ σποράς και φυτέματος μέσα από κινητικά παιχνίδια και όχι μόνο! Όλη η διαδικασία είναι βιωματική. Χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία των γεωργών όπως φτυάρι, τσουγκράνα, τσάπα κτλ. και μαθαίνουμε τα πάντα για τον τρόπο που έσπερναν από παλαιότερα οι αγρότες χρησιμοποιώντας τα άλογα, ως σήμερα!

Θα σπείρουμε στο χωράφι μας σιτάρι και όσπρια και θα φυτέψουμε στον λαχανόκηπό μας τα εποχιακά ζαρζαβατικά! Στο εργαστήριο της μαγειρικής θα αναγνωρίσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, μέσα από αισθητηριακά και κινητικά παιχνίδια και θα μαγειρέψουμε με αυτά! 

📍Φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου- η ελιά

Ένα άκρως κινητικό και βιωματικό παιχνίδι για τα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου και την διαδικασία μαζέματος της ελιάς! Θα ψάξουμε τα κρυμμένα φρούτα και λαχανικά στο λιβάδι, το δασάκι και τον κήπο μας... θα τα αναγνωρίσουμε και θα παίξουμε ομαδικά παιχνίδια αντιστοίχησης… Θα πειραματιστούμε στο εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευών με τα χρώματα και τα σχήματά τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές! Θα βρούμε τα κλαδιά με τις ελιές στα δέντρα και μέσω κινητικών και διασκεδαστικών ομαδικών παιχνιδιών θα μαζέψουμε τις ελίτσες μας και θα μάθουμε  βιωματικά έννοιες όπως λιόπανο, βέργα, λιομάζωμα, κτλ. Ακολουθεί δράση κηπουρικής, όπου θα φυτέψουμε στον λαχανόκηπό μας τα εποχιακά ζαρζαβατικά!

📍Τα πρωτοβρόχια-το ουράνιο τόξο-ο κύκλος του νερού

Μία εκπαιδευτική δράση για τον κύκλο του νερού και το φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Θα παίξουμε με το νερό και θα πειραματιστούμε με αυτό ώστε να μάθουμε με διασκεδαστικό τρόπο για τον κύκλο του νερού! Θα παίξουμε κινητικά παιχνίδια γρίφων με θέμα το ουράνιο τόξο και θα πειραματιστούμε στο εργαστήριο ζωγραφικής με τα χρώματα αυτού. Με αισθητηριακά παιχνίδια και messy play, θα κάνουμε ένα ομαδικό…. ξεχωριστό ουράνιο τόξο και στην δράση της κηπουρικής θα μάθουμε τα πάντα για το φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια!

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

📍Ένα ταξίδι στα Χριστούγεννα ανά τον Κόσμο!

Η μάγισσα Μπεφάνα στην Ιταλία, τα χριστουγεννιάτικά αγάλματα από ραπανάκι στο Μεξικό, οι ιστοί αράχνης στα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Ουκρανία, το κούτσουρο των Χριστουγέννων στην Ισπανία, τα κρυμμένα σκουπόξυλα στην Νορβηγία, χριστουγεννιάτικα γλυκά και τραγούδια από όλο τον κόσμο και φυσικά η χριστουγεννιάτικη ελληνική παράδοση, σε ένα άκρως εορταστικό πρόγραμμα! Θεατρικά εργαστήρια, εργαστήρια μαγειρικής, πολλά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και κατασκευές καθώς βέβαια και κάλαντα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένα από τα χεράκια μας! 

📍Τήξη – Πήξη/ Ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη

Ακούσατε ακούσατε! Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το κτήμα μας! Τα ζώα μας εγκλωβίστηκαν στους πάγους! Θα γίνουμε μικροί διασώστες, θα τα βρούμε και θα τα φροντίσουμε! Μέσα από παιχνίδι θα πειραματιστούμε με τα φυσικά φαινόμενα της τήξης και της πήξης και θα προσπαθήσουμε να απεγκλωβίσουμε τα ζώα μας από τους πάγους. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λιώσουν οι πάγοι; Ελάτε να τον ανακαλύψουμε παρέα!  Ποια ζώα θα έπρεπε να πέσουν σε χειμερία νάρκη; Με παιχνίδια ομαδοποίησης και ταξινόμησης μαθαίνουμε για τη χειμερία νάρκη και βάζουμε τα ζωάκια μας να ξεκουραστούν για τον χειμώνα! 

📍Ελάτε να γίνουμε Ινδιάνοι και Καουμπόηδες με Αποκριάτικη διάθεση!

Στολές  και αξεσουάρ των Ινδιάνων, καπέλα και μπότες των Καουμπόηδων στο εργαστήριο υφαντικής, αυλούς, φλογέρες, τύμπανα και κιθάρες στο εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων, μάσκες, τοτέμ και ξύλινα αλογάκια στο εργαστήριο κατασκευών με φυσικά υλικά και άλλα πολλά για να τα απολαύσουμε στο αποκριάτικο πάρτι που ακολουθεί με πολύ μουσική και χορό αλλά και πολλά παραδοσιακά αποκριάτικα κινητικά παιχνίδια! 

Παράλληλα θα τρέχει στον χώρο μας μία άκρως αλογοκεντρική εκδρομή που μπορείτε να επιλέξετε για το σχολείο σας!                                

Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος, είναι να έρθουν τα παιδιά σε μία πρώτη επαφή με αυτό το τόσο περήφανο και επιβλητικό ζώο, με παιγνιώδη και ενδιαφέροντα ανάλογα με την ηλικία τους τρόπο. Ξεκινάμε με μία πρώτη γνωριμία με τα άλογα με πρώτη στάση στον χώρο τους.

Όλες οι διαδικασίες γίνονται πάντα μέσω ενός κινητικού παιχνιδιού κρυμμένου θησαυρού στο κτήμα μας. Τα παιδιά ψάχνοντας τα κρυμμένα πέταλα και προσπαθώντας να λύσουν τους γρίφους, έρχονται σε επαφή με όλους τους χώρους όπου υπάρχουν οι τροφές των αλόγων! Με αισθητηριακά παιχνίδια γνωρίζουν τι τρώνε τα άλογα και μετά αφού ετοιμάσουν τους στάβλους, ταΐζουν τα αλογάκια μας καρότα και μήλα!

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο σελοστάσιο όπου ερχόμαστε σε επαφή με τον εξοπλισμό των αλόγων μας! Μέσω διαδραστικών παιχνιδιών μαθαίνουμε τις βασικές έννοιες όπως σέλα, ηνία, ζώνη, υπόσαγμα κτλ. και προχωράμε στο καθάρισμά τους και στη λίπανσή τους!

Ανεβαίνοντας στον στίβο, ξεκινάμε με ομαδικά παιχνίδια εμπιστοσύνης με το άλογο ώστε να συνηθίσουμε τον όγκο του, τον βηματισμό του, πού πρέπει να στεκόμαστε και πού όχι, καθώς και τι ευχαριστεί ή δυσαρεστεί τα άλογά μας. Αυτά τα εκπαιδευτικά  παιχνίδια είναι απαραίτητα ώστε να ιππεύσουμε μετά με ασφάλεια και με τρόπο χαλαρωτικό τόσο για εμάς, όσο και για τα άλογά μας!

📌 Τί είναι η εκπαιδευτική ιππασία;

Η εκπαιδευτική ιππασία ή το εκπαιδευτικό θεραπευτικό παιχνίδι με το άλογο αποτελεί μια προσέγγιση βιωματική που βασίζεται στην γνωριμία με το άλογο με έναν τρόπο αλογοκεντρικό.

Μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από αυτό, τη συμπεριφορά του, τον τρόπο που πρέπει να το πλησιάσουμε, να το φροντίσουμε, μαθαίνουμε να παίζουμε μαζί του και να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αρμονικής συνεργασίας.

Επιπλέον, παράλληλα με την επαφή με το άλογο, χρησιμοποιούμε τα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα που μας προσφέρει η φύση και θέτουμε εκπαιδευτικούς και μαθησιακούς στόχους.

Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες των μαθητών μας στήνουμε και οργανώνουμε τις δραστηριότητές μας ενώ παράλληλα σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε με τα αλογάκια μας και τα υπόλοιπα ζωάκια που φιλοξενούμε!

📌 Τι είναι η θεραπευτική ιππασία;

Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Τα άλογα λειτουργούν εδώ ως θεραπευτικά μέσα ενώ στοχεύουμε στην επίτευξη όσων περισσότερων πλεονεκτημάτων μπορούμε να κερδίσουμε από αυτή την επαφή. Οφέλη όπως, ευχαρίστηση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, βελτίωση ικανοτήτων μέσα από την άσκηση, ή απλά εκμάθηση ιππασίας σαν χόμπι ή σπορ, μέσα σε ασφαλή για αυτούς πλαίσια.

Οι στόχοι που θέτονται, προκύπτουν μετά από συνεννόηση γονέα και εκπαιδευτή και επιτυγχάνονται πάνω και κάτω από το άλογο με τη μορφή παιχνιδιού. Το παιχνίδι και η διασκέδαση αποτελεί και τον πρωταρχικό μας στόχο!

Ιδρύτρια & Υπεύθυνη Προγράμματος:

Κεδρά Φωτεινή, εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας, απόφοιτη Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με κατεύθυνση στην Ειδική Αγωγή και μετεκπαίδευση στον αυτισμό. Η ομάδα στελεχώνεται από παιδαγωγούς για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα

Λιγότερα