Κλείσιμο
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

+30 210 300 7010
+30 6932 333 264
Πέτρου Σπυρόπουλου 2 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο
Φωτογραφίες
Άνοιγμα Χάρτη

Περιγραφή

Ωράριο

Κριτικές

Επικοινωνία

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής®, το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2008 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της Πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο. Με μότο «Το μουσείο που σου κάνει κλικ», το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελεί τη «χρονομηχανή της Πληροφορικής» στην Ελλάδα.

Στο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει μια πλούσια και σπάνια συλλογή αντικειμένων από τον χώρο της Πληροφορικής. Μια διαδραστική διαδρομή νοσταλγίας στην οποία τα 5.500 εκθέματα μας, «αφηγούνται» τις ιστορίες πίσω από κάθε τεχνολογικό επίτευγμα της Πληροφορικής. Από το ξύλινο πρώτο ποντίκι, τα αποθηκευτικά μέσα σε μέγεθος ψυγείου, έως τους φορητούς υπολογιστές 15 κιλών!

Όραμα του Μουσείου είναι:

 • Να προσφέρει γνώση σε όλους εκείνους που αναζητούν να μάθουν για την ιστορία της Πληροφορικής και νοσταλγούν το παρελθόν της.
 • Να δίνει στις επόμενες γενιές μία εμπειρία διαδραστικής ξενάγησης.
 • Να μπορεί η κάθε κοινωνική ομάδα, απ’ όλη την Ελλάδα και ίσως και απ’ όλο τον κόσμο, να έχει πρόσβαση στο Μουσείο και να μαθαίνει την ιστορία της Πληροφορικής μέσα από την συλλογή του και την αφηγηματικού χαρακτήρα ξενάγηση.

Σκοπός του Μουσείου είναι:

 • Η διάσωση, συλλογή και συντήρηση μοναδικών μηχανημάτων και εντύπων, που συντέλεσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας
 • H γνωριμία και η διάδοση της ιστορία της Πληροφορικής στο κοινό.
 • Η παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξης της Πληροφορικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες και η μετάδοση της γνώσης στις νέες γενιές.
 • Η ανάδειξη του υλικού με διαδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.
 • Η ανάπτυξη τρόπων ξενάγησης σε άτομα με προβλήματα στην ακοή και την όραση.
 • Η ανάπτυξη προγραμμάτων, για παιδιά και ενήλικες, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Έως σήμερα χιλιάδες μαθητές έχουν επισκεφθεί το Μουσείο, τους οποίους -μέσω των ξεναγήσεων στα εκθέματα- προτρέπουμε να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν το παρελθόν, ώστε να καταλάβουν το παρόν και να αναζητήσουν καινοτόμες ιδέες για το μέλλον. Η συμμετοχή μας σε εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και οι παρουσιάσεις/ομιλίες μελών της ομάδας του Μουσείου για την ιστορία της Πληροφορικής, που κάνουμε επισκεπτόμενοι σχολεία της Αθήνας, συμπληρώνουν τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό ρόλο που πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτελεί το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής.

Το Μουσείο έχει υποδεχθεί και ξεναγήσει χιλιάδες επισκέπτες από δημόσια σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επαγγελματικούς και άλλους συλλόγους, απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπαιδευτική ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα και περιλαμβάνει την ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της Πληροφορικής και την παρουσίαση των εκθεμάτων.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής είναι το πρώτο μουσείο το οποίο πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό TheHappyAct (12/2019) ως αισθητηριακά φιλικό.

Εκθέματα Μουσείου

Hardware

Μία σπάνια συλλογή από υπολογιστές – ορόσημα και περιφερειακά που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πληροφορικής.

Software

Προγράμματα άλλης εποχής σε ταινίες, κασέτες, δισκέτες, cd-rom και dvd-rom.

Λοιπά Εκθέματα

Πολυάριθμα αντικείμενα, από κάρτες μνήμης και λυχνίες μέχρι περιοδικά, οθόνες και εκτυπωτές που αξίζει να δείτε.

Δράσεις

 • Ξεναγήσεις Σχολείων
 • Ιδιωτικές Ξεναγήσεις
 • Εκθέσεις
 • ΕΚδηλώσεις
 • Συνέδρια
 • Καταγραφή της Ιστορίας
 • Φιλοξενία εκδηλώσεων
 • Αρθρογραφία
 • Παρουσίαση συσκευών
 • Θεατρικές δράσεις

Virtual Tour

E-shop

Μια υπέροχη συλλογή προϊόντων με αναδρομή στο παρελθόν της πληροφορικής και των εφαρμογών της στην καθημερινή ζωή.

Αν επιλέξετε η παραλαβή των αγορών να γίνει στην υποδοχή του Μουσείου, ταυτόχρονα κερδίζετε τη δωρεάν είσοδο σας για να δείτε τα εκθέματα.

Πληροφορίες Επικοινωνία

Ηχητική ξενάγηση (δωρεάν): Στις ατομικές επισκέψεις υπάρχει η δυνατότητα ηχητικής ξενάγησης με υποτιτλισμό σε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.

Επιτραπέζια παιχνίδια (δωρεάν): Στις ατομικές επισκέψεις το κοινό έχει τη δυνατότητα να παίξει με αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια όπως: Monopoly Fortnite, Monopoly Gamer, Pac-man, Tetris, Retroμαχία, Hotel Tycon, Turtles και πολλά ακόμη!

Arcade games & videogames (δωρεάν): Στις ατομικές επισκέψεις το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθεί παίζοντας σε arcades και στις παλιές παιχνιδοκονσόλες.

Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Σχολεία: 3 ευρώ (στην τιμή περιλαμβάνεται η εκπαιδευτική ξενάγηση)
Φοιτητές: 3 ευρώ
Άνεργοι: Δωρεάν (αφορά ατομικές επισκέψεις με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας)

Παιδιά κάτω των 6 ετών: Δωρεάν
Δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αμαξίδιο.

Λιγότερα