Κλείσιμο
author image

ΜΑΙΡΗ ΓΩΓΟΥ

Ειδική Παιδαγωγός & Σχολική Ψυχολόγος

4 Oct, 2022

Εκμάθηση αριθμών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας!

Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να διδαχθεί αριθμούς μέσα από την καθημερινότητά του και το παιχνίδι ήδη από την ηλικία των 2 ετών.

Ο ρυθμός που το παιδί μαθαίνει μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και όχι καθίζοντάς τα σε ένα γραφείο να παρακολουθούν προσεχτικά. Μαθαίνουν ευκολότερα μέσα από το κιναισθητικό παιχνίδι και μέσα από τον πειραματισμό και τη διερεύνηση στο χειρισμό των αντικειμένων. Μέσα από την αφή ενισχύεται η μνήμη τους ως προς το αντικείμενο που διδάσκονται. Αρχικά, μαθαίνουν διακρίνοντας τα μεγέθη αντικειμένων (μικρό-μεγάλο) και έπειτα συνδέοντας το γράφημα ενός αριθμού με την ποσότητα που συμβολίζει.

Προτάσεις για την εκμάθηση αριθμών

 • Τραγουδήστε τραγούδια εκμάθησης αριθμών όπως της αλφαβήτου.
 • Κατά τη διάρκεια του βραδινού παραμυθιού, παίξτε ένα απλό παιχνίδι «πες ό,τι λέω σαν το παπαγαλάκι». Ζητήστε στο παιδί να επαναλάβει «ένα», «δύο», «τρία» κλπ. Έπειτα, παίξτε το παιχνίδι αλλάζοντας σειρά. Κάθε ένας λέει από έναν αριθμό. Συνεχίστε, ανά τρεις αριθμούς.
 • Καθώς διαβάζετε παραμύθια δείξτε και πείτε τα αντικείμενα που βλέπετε στις εικόνες.
 • Χρησιμοποιήστε flashcards και αντικείμενα-αγαπημένα του παιχνίδια για απαρίθμηση και σύνδεση αριθμού-ποσότητας.
 • Σχηματίστε με τελίτσες ένα αριθμό και δίπλα την εικόνα ή και την ποσότητα σε αντικείμενα και ζητήστε του να ακολουθήσει τις τελίτσες.
 • Διαβάστε βιβλία εκμάθησης αριθμών για παιδιά προσχολικής ηλικίας όπου μπορούν μέσω της αφής να ψηλαφίσουν τους αριθμούς και να «μελετήσουν» τις εικόνες, μετρώντας αντικείμενα.
 • Βάλτε στο μπάνιο του διάφορα παιχνίδια να μετράει πόσο από αυτά «κάνουνε βουτιές». Μπορείτε να το παίξετε και στην παραλία με άλλα αντικείμενα.
 • Στην παιδική χαρά κατρακυλήστε παιχνίδια του (αυτοκινητάκια, κούκλες, μπάλες) από την τσουλήθρα και μετρήστε πόσα έπεσαν μέσα στα κουβαδάκια του.
 • Σε πιο προχωρημένο στάδιο, βάλτε αριθμούς στη σειρά ( μαγνητάκια κλπ) και ζητήστε κάθε φορά να σας αναγνωρίσει ένα αριθμό, ζητώντας να σας τον δείξει ή να σας τον δώσει ή να το βάλει σε ένα καλάθι/σπιτάκι κλπ. (π.χ δείξε μου τον αριθμό 7)
 • Σχηματίστε αριθμούς σε αφρό, ρίξτε και χρώμα ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιήστε πλαστελίνες, υλικά χειροτεχνίας (pon pons, χάντρες κλπ) και μετρήστε αντικείμενα.
 • Ζωγραφίστε με μια κιμωλία αριθμούς στο δάπεδο και ζητήστε κάθε φορά να πηδήσει, κυλήσει, περπατήσει πάνω στον αριθμό που ζητάτε.

Τέλος, όπως με όλα τα μαθήματα, προσπαθήστε να εφαρμόσετε ό,τι έχετε μάθει σε πραγματικές συνθήκες στην καθημερινότητά του, προκειμένου να γενικεύσει όσα διδάχθηκε μέσα από το παιχνίδι. π.χ. όταν κόβετε τα φρούτα του, βάλτε τα σε ένα πιάτο και μετρήστε δυνατά μαζί του τα κομματάκια που κόψατε.

Όσο πιο νωρίς, εισάγετε τη διδασκαλία των αριθμών τόσο ευκολότερα τα παιδιά θα εξοικειωθούν μαζί τους.

Μερικές προτάσεις παιχνιδιών σε Video που φτιάξαμε:

 

Βιβλιογραφία

Rainforest Learning Centre, How to teach toddlers and preschoolers to count, and learn their numbers https://rainforestlearningcentre.ca/how-to-teach-toddlers-and-preschoolers-to-count-and-learn-their-numbers/ (ανάκτηση 13/07/2022)

Abcdee learning, How to teach your toddler numbers (9 simple strategies) https://abcdeelearning.com/how-to-teach-numbers/ (ανάκτηση 22/07/2022)