Κλείσιμο

Έλενα Ανυφαντή

14 Sep, 2020

Επηρεάζει ο Χαλινός την ομιλία του παιδιού μου;

➢ Τι είναι ο χαλινός;

Ο χαλινός γλώσσας βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γλώσσα, στο κέντρο του στόματος. Στην προσπάθεια ανύψωσης της γλώσσας προς τον ουρανίσκο παρατηρείται ξεκάθαρα, ένας υμένας κατά μήκος της κάτω επιφάνειας της γλώσσας προς την κορυφή της (ανατομικά απαρτίζεται από μια λεπτή χαλαρή ελαστική μεμβράνη). Σε ορισμένα παιδιά, ο χαλινός της γλώσσας είναι εκ γενετής βραχύς (κοντός) με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην κινητικότητα της γλώσσας καθώς η γλώσσα είναι ο πιο σημαντικός μυς για την ομιλία και την κατάποση.

➢ Υπόθεση βραχύς χαλινός.

Περίπου 4% -10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό γλώσσας. Τυπικά, ο χαλινός της γλώσσας διαιρείται πριν από τη γέννηση, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση της γλώσσας. Σε μερικά μωράκια δεν συμβαίνει αυτό για άγνωστους λόγους. Το εύρημα αυτό είναι πιο συχνό στα αγόρια από τα κορίτσια. Σε περίπτωση που ο χαλινός της γλώσσας είναι βραχύς , προκαλείται αγκυλογλωσσία. Το παιδί αδυνατεί να σηκώσει τη γλώσσα ψηλά και η γλώσσα μένει καθηλωμένη προς το έδαφος του στόματος περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις κινήσεις της, γεγονός που δημιουργεί διαταραχές στην ομιλία και στην κατάποση.

➢ Βραχύς χαλινός και ομιλία

Αναφερόμενοι στην ομιλία των παιδιών και των ενηλίκων θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη προσπάθεια τους να μιλήσουν και να γίνουν κατανοητοί δημιουργούν ένα μικρό άνοιγμα στο στόμα τους, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν τις γλωσσικές επαφές που χρειάζονται για την εκφορά των συμφώνων. Σχεδόν όλοι με την πάροδο του χρόνου έχουν πολύ καλή αντίληψη των φθόγγων, αλλά αρθρώνουν λανθασμένα. Μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζουν στο φώνημα /λ/ που το αρθρώνουν συνήθως με τη ράχη της γλώσσας γιατί δεν καταφέρνουν να την ανυψώσουν, με το φώνημα /ρ/, καθώς και την άρθρωση φωνημάτων όπως είναι το /δ/, /θ/ λόγω αδυναμίας προβολής της γλώσσας προς τα έξω. Γενικότερα οι γρήγορες αλληλοδιαδοχικές κινήσεις της γλώσσας είναι κάτι που δυσκολεύει τα άτομα με κοντό χαλινό.

➢ Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό;

  1. Μπορεί να σας προκαλεί τραυματισμό και πόνο στη θηλή του μαστού σας, κατά την προσπάθειά του, να θηλάσει, επειδή γίνεται συμπίεση της θηλής από τα ούλα αντι με τη γλώσσα, στη προσπάθειά του να θηλάσει. Σε περίπτωση που το ταΐζετε με μπιμπερό, μπορεί και να μην το υποψιαστείτε άμεσα.
  2. Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους/πτωχή σίτιση γάλακτος.
  3. Σε μεγαλύτερα παιδιά γίνεται αντιληπτό με προβλήματα στην ομιλίας ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ήχους που χρειάζονται ιδιαίτερες κινήσεις της γλώσσας. Οι ήχοι αυτοί αφορούν τα υγρά σύμφωνα (δηλ. το "Ρ" και το "Λ") ή όταν ο λόγος είναι γρήγορος.
  4. Μπορεί σε μεγαλύτερα παιδιά να επηρεάσει τις δραστηριότητες όπως να γλείφει ένα παγωτό χωνάκι, ή να παίζει ένα πνευστό όργανο.

➢ Θεραπεία-παρέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του παιδιού. Όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε το παιδί να μην αναπτύξει αντισταθμιστικά- εναλλακτικά πρότυπα στην ομιλία, στην σίτιση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Στη νεογνική και πρώτη βρεφική περίοδο (μέχρι 10-12 μηνών περίπου) η αποκατάσταση, δηλαδή η διατομή του χαλινού είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται γενική αναισθησία αλλά μόνο ψεκασμό με τοπικό αναισθητικό. Καλό θα ήταν να γίνει η διατομή πριν κλείσει τους 6μήνες. Ωστόσο θεωρείται συνετό, να ενημερωθείτε σχετικά με το ζήτημα του κοντού χαλινού, από τον παιδίατρό σας ή από τον ΩΡΛ προκειμένου να σας ενημερώσουν και να σας καθοδηγήσουν σχετικά με τον χαλινό του παιδιού σας.

Είναι χρήσιμο λοιπόν να εξετάζονται όλα τα νεογνά για την ύπαρξη βραχύ χαλινού γλώσσας ( με μια απλή κλινική εξέταση από τον Παιδίατρο ή τον Ω.Ρ.Λ ιατρό) και στη περίπτωση ύπαρξής του να πραγματοποιείται διατομή του, που θα επιτρέψει στο νεογνό να θηλάσει ικανοποιητικά. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες, τα οφέλη όμως σημαντικά!

Λογοθεραπεύτρια του Έργο Αγάπης
Έλενα Ανυφαντή