Κλείσιμο

ATHICFF - Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού & Γυμνασίου: Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το έργο «Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ 

Το έργο αφορά στην επιμόρφωση 200 εκπαιδευτικών Δημοτικού & Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα για θέματα προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού. Για τα σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί δύο ταινίες μικρού μήκους με θέμα την παραβίαση άρθρων της διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού. Oι ταινίες είναι “My Letter to the Oil Men”, 2018, Νιγηρία (αρ. 24, δικαίωμα σε καθαρό, πόσιμο νερό, κίνδυνοι από μόλυνση περιβάλλοντος) και “Jamila”, 2019, Σουηδία (αρ. 22, προστασία νομικού καθεστώτος παιδιού πρόσφυγα). 

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας διοργανώνει 4 διαδικτυακά σεμινάρια 50 θέσεων και διάρκειας 90 λεπτών το κάθε ένα.

Το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς Δημοτικού και Γυμνασίου για συμμετοχή στα σεμινάρια τα οποία προσφέρονται δωρεάν.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την ταινία που έχουν επιλέξει. Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί διαδραστική παρουσίαση μεθοδολογίας με προσομοίωση τάξης, ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων κ.α. 

Η παρουσίαση έχει σκοπό να μοιραστεί με τους εκπαιδευτικούς τρόπους ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και βασίζεται σε τεχνικές και εργαλεία κριτικής ανάλυσης του κινηματογράφου και των θεματικών των ταινιών.

 Στην παρουσίαση συμμετέχουν συντελεστές των ταινιών οι οποίοι μιλούν για το πώς χειρίστηκαν τα συγκεκριμένα άρθρα της διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα από το αφήγημα της ταινίας. 

Μετά το τέλος του διαδικτυακού σεμιναρίου, θα λάβετε τον πλήρη εκπαιδευτικό οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει – εκτός από τη μεθοδολογία που παρουσιάστηκε στο σεμινάριο – επιπλέον υλικό γύρω από τις θεματικές της ταινίας, ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων στην τάξη, ιδέες για project και δουλειά στο σπίτι, μια φιλική για παιδιά παρουσίαση των άρθρων της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού κ.α.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 

Το έργο «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικού και Γυμνασίου σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού» στοχεύει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών με εργαλεία και μεθοδολογία οπτικοακουστικού γραμματισμού και κριτικής ανάλυσης κινηματογραφικών έργων σε θεματικές που αφορούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Παιδιού. 

Με στόχο να ενσωματωθούν τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού στην τάξη, μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτίθενται σε ταινίες που πραγματεύονται την παραβίαση άρθρων της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού. 

Οι ενεργοί θεατές, ως έξυπνοι θεατές, διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, διαχωρίζουν τα fake από τα real news και απορρίπτουν τη χειραγώγηση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται με την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς την υποκειμενική ματιά του αφηγητή σε μία είδηση, ένα γεγονός, ή οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο.

Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Διαδικτυακό Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς E' & ΣΤ' Δημοτικού

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19 ή 21 Οκτωβρίου
Ώρα: 18:00 – 19:30

Περισσότερα ΕΔΩ

 

Διαδικτυακό Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς Γυμνασίου

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 20 ή 22 Οκτωβρίου
Ώρα: 18:00 – 19:30

Περισσότερα ΕΔΩ

Χρήσιμες πληροφορίες: 

Τα έξι βιβλία της σειράς «Living Democracy» του Συμβουλίου της Ευρώπης  

Κάρτες για τα δικαιώματα του παιδιού

The Convention on the Rights of the Child: The child-friendly version

‘Compass’ – Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για νέους/νέες 


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ;

Κάντε κλικ στην εικόνα:

Πηγή