Κλείσιμο

Το Psaroloco στην 10η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO 2021

Το Psaroloco στην 10η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO 2021

κινηματογραφική παιδεία / δωρεάν πόροι / εκπαίδευση / Ισότητα των Φύλων

Το PSAROLOCO ενεργό μέλος της Unesco MIL Alliance συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO για την Παιδεία στα Μέσα και στην Πληροφορία. Η 10η Παγκόσμια Εβδομάδα της UNESCO 2021 πραγματοποιείται φέτος σε συνδιοργάνωση με τη Νότια Αφρική από τις 24 έως 31 Οκτωβρίου με θέμα «Media and Information Literacy for the Public Good»

Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας της UNESCO - που έχει ανακηρυχθεί Επίσημη Εβδομάδα από 193 χώρες - αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός της UNESCO, στη διάρκεια του οποίου οι εμπλεκόμενοι φορείς αξιολογούν και γιορτάζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πεδίο της Παιδείας στα Μέσα και στην Πληροφορία.

Η κινηματογραφική παιδεία (film literacy) αποτελεί έναν από τους θεμελιώδες άξονες της οπτικοακουστικής παιδείας και της Παιδείας στα Μέσα γενικότερα. Κατά συνέπεια υπακούει στις ίδιες συνισταμένες που αφορούν στην ικανότητα της πρόσβασης (φυσική και τεχνική) της γνωστικής πρόσληψης και κριτικής ανάλυσης και στην ικανότητα της δημιουργίας περιεχομένου μετατρέποντας τους θεατές σε ενεργούς και αυτόνομους χρήστες των μέσων. Ο στόχος αυτός βασίζεται σε κοινές αξίες όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Psaroloco παρουσιάζει το νέο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΤ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ βασισμένο στη βραβευμένη ταινία "Ζωγράφισε μαζί μου" του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ζωγράφισε μαζί μου» ("Draw with Me") του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου αφηγείται την ιστορία του ταλαντούχου εφήβου καλλιτέχνη, Μπρέντον Σολ, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως τρανσέξουαλ με δυσφορία φύλου, του οποίου η τέχνη υπήρξε ζωτικής σημασίας διέξοδος για την αυτοέκφραση. Από τη δημόσια εκδήλωσή του και την επακόλουθη απόπειρα αυτοκτονίας μέχρι την ανάδειξη του ως συνήγορος,  αυτό το πορτρέτο του Μπρέντον Σολ και της οικογένειάς του, σκιαγραφεί αυτό που βίωσαν και ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια ενός συγκινητικού ταξιδιού αποδοχής. Το ντοκιμαντέρ δεν παρουσιάζει μόνο τις κοινωνικές προεκτάσεις αλλά μιλά και για τη θλίψη, την αναζήτηση ταυτότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος  Βενετόπουλος κινηματογραφεί με ευαισθησία και αξιοπρέπεια. Μέσα από το ντοκιμαντέρ του εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις υπερβαίνοντας τον στιγματισμό, με προσεκτική ανάλυση της υπόστασης του ατόμου. Στην προσπάθεια του να αγγίξει μια οικουμενική διάσταση, το έργο του έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τον θεατή να εγκαταλείψει το ρόλο του παθητικού θεατή και να υιοθετήσει μια κριτική και ισορροπημένη αντίληψη του κόσμου στον οποίο ζούμε. Ένας σκηνοθέτης με κοινωνική δράση, το έργο του διαθέτει μια παιδαγωγική διάσταση, χρησιμοποιώντας μια αφήγηση που παίζει με την εν συναίσθηση.

Το εκπαιδευτικό κιτ «Ζωγράφισε μαζί μου» είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να συζητήσουν την έκφραση φύλου, την ταυτότητα και το πως είμαστε όλοι απόλυτα μοναδικοί ενώ διαδίδεται ως πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ζωής σε όλο τον κόσμο.

Η υποστήριξη της J.Lo στο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

"Η ταινία είναι σημαντική και επίκαιρη στην ιστορία και το μήνυμά της και μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όσους από εμάς παρακολουθούμε και βιώνουμε τι περνάει ο Brendon και η οικογένειά του σε αυτή την περίοδο αποδοχής και αποδοχής".

Τζένιφερ Λόπεζ

Το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού παρέχεται δωρεάν σε Ελληνική και Αγγλική έκδοση.

Απευθύνεται σε:

  • παιδιά και νέους
  • εκπαιδευτικούς
  • επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας
  • κοινωνικούς επιστήμονες
  • δημοσιογράφους  - επικοινωνιολόγους
  • φοιτητές όλων των παραπάνω ειδικοτήτων
  • γονείς, καθώς και όλους εκείνους που αγαπούν την 7η τέχνη

Μάθετε περισσότερα   https://el.psaroloco.org/unesco-mil-clicks-psaroloco-project


Βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό «Ζωγράφισε μαζί μου» του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου
Ισότητα των Φύλων Ι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

👉 ΕΔΩ 👈


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις & τα εκπαιδευτικά κιτ του Psaroloco κάντε κλικ στην εικόνα