Κλείσιμο

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφήβων: ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

Πολλοί γονείς τρομάζουν στην ιδέα του να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις ερωτικές σχέσεις, το σεξ και τους κινδύνους που πρέπει να λάβουν υπόψη τους.

Στις παλαιότερες εποχές δεν ήταν σπάνιο τα κορίτσια να αδιαθετούν για πρώτη φορά και να τρομοκρατούνται, διότι δεν είχαν ιδέα τι είναι αυτό και γιατί τους συμβαίνει, καθώς κανείς δεν τους είχε μιλήσει ποτέ για την έμμηνο ρύση και τι συνεπάγεται.

Σήμερα, όμως, η εξέλιξη του διαδικτύου και η πρόσβαση των παιδιών σε απεριόριστες πληροφορίες εντείνει την ανάγκη συζήτησης με τους γονείς για τέτοια θέματα.

Έφηβοι

Οι έφηβοι βρίσκονται (ακόμα και κατά λάθος) μπροστά σε εικόνες ή βίντεο που δεν καταλαβαίνουν και εκτίθενται σε λανθασμένα πρότυπα, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται απορίες και να χρειάζονται καθοδήγηση.

Το διαδίκτυο παρέχει, επίσης, διαφόρων ειδών δυνατότητες, όπως ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο. Υπάρχει η ανάγκη γνώσης των κινδύνων, ώστε τα παιδιά να μην παραπλανιούνται και να είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με έρευνες αλλά και εκ πείρας, οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν να συζητούν με τους γονείς τους θέματα σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις και το σεξ. Πασχίζουν να βρουν αξιόπιστη πληροφόρηση από διάφορες πηγές όπως βιβλία, διαδίκτυο και φιλικά πρόσωπα.

Ποια είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης των εφήβων για το σεξ;

Στις έρευνες οι έφηβοι δηλώνουν ότι η κύρια πηγή πληροφόρησής τους για το σεξ είναι οι ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού.

Βέβαια, οι γονείς θορυβούνται στην ιδέα και μόνο ότι το παιδί τους μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέτοιο υλικό και εφαρμόζουν όλες τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση του παιδιού σε σχετικές ιστοσελίδες.

Ωστόσο, το να αναζητήσει ένας έφηβος πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο είναι κάτι φυσιολογικό, δεδομένης της έκρηξης των ορμονών στην ηλικία αυτή, της περιέργειας που δημιουργείται και της διάδοσης του πορνογραφικού υλικού στις παρέες συνομήλικων.

Όσο κι αν προσπαθούν οι γονείς να το αποτρέψουν, πρέπει να έχουν κατά νου ότι αν ένας έφηβος θέλει να ψάξει κάτι τέτοιο θα βρει τον τρόπο να το κάνει, είτε μέσω κάποιου φίλου, είτε σε κάποιο internet café, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορεί να σκαρφιστεί.

Πώς μπορεί ένας γονέας να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νέο αυτό κεφάλαιο που ανοίγεται στη ζωή του παιδιού του;

Δείξτε διαθεσιμότητα!

Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι είστε ανοιχτοί στις ερωτήσεις τους και ότι θα τους δώσετε τις απαντήσεις που χρειάζονται χωρίς να τους ντροπιάσετε ή να τους κατακρίνετε.

Tο παιδί σας θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις σας σχετικά με τέτοια θέματα, ρωτώντας ή αναφέροντας κάτι ακόμα και σε ανύποπτο χρόνο. Αν η αντίδρασή σας είναι απορριπτική ή υπερβολική, τότε θα αποθαρρυνθεί να συζητήσει ξανά μαζί σας κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, αν η αντίδρασή σας είναι φυσιολογική (όσο το δυνατόν μπορείτε να συγκρατήσετε την αναταραχή σας!) και του δώσετε τις πληροφορίες που ζητά χωρίς υπερβολές, ντροπές ή γέλια, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα νιώσει άνετα να σας συμβουλεύεται για τέτοια θέματα.

Αν, ωστόσο, σας είναι πολύ δύσκολο να συζητάτε κάτι τέτοιο με το παιδί σας, αλλά δε θέλετε να το αφήσετε και στο έλεος της παραπληροφόρησης, τότε θα ήταν καλό να του δώσετε κάποια βιβλία ή άρθρα τα οποία θεωρείτε κατάλληλα για να του παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην περίπτωση που το παιδί αρνείται να σας ακούσει ή να συζητήσει κάτι τέτοιο μαζί σας.

Πώς ωφελεί το παιδί η καλή συνεργασία των γονέων;

Η απόπειρα συζήτησης τέτοιων θεμάτων μπορεί να αποτύχει με τον έναν γονέα, ωστόσο, μπορεί να επιτύχει με τον άλλον. Συνήθως, το παιδί προτιμά να συζητά τα θέματα αυτά με τον γονέα του ίδιου φύλου.

Είναι σημαντική, επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις και ο σεβασμός στην επιλογή του παιδιού να συμβουλεύεται μόνο τον έναν.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με το πώς είναι μια υγιής ερωτική σχέση.

"Μιλήστε τους για την έννοια της αγάπης και μεταδώστε τους αξίες όπως ο σεβασμός, η εμπάθεια και η ισότητα."

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην τα συμβουλέψετε και να μην τους μεταδώσετε τις αξίες σας για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, ενώ έχετε αφιερώσει τόσο χρόνο στην ανατροφή τους σχετικά με άλλους τομείς της ζωής τους όπως η μάθηση, η τήρηση της προσωπικής υγιεινής, οι σχέσεις με φίλους, και οι σχέσεις με μέλη της οικογένειας.

Το παιδί σας αξίζει να έχει μια αισιόδοξη στάση απέναντι στις ερωτικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αν αυτό που έχετε να πείτε στο παιδί σας για τις ερωτικές σχέσεις είναι κάτι κυνικό, όπως, για παράδειγμα «Ο έρωτας είναι ένα ψέμα», ή «Μην εμπιστεύεσαι τους άνδρες», ή «Δεν υπάρχει πια αληθινή αγάπη», τότε είναι καλύτερο να το κρατήσετε για τον εαυτό σας.

Ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι δε βιώνετε την ιδανική ερωτική σχέση, το παιδί σας αξίζει να έχει μια αισιόδοξη στάση απέναντι στις ερωτικές σχέσεις και στην ικανότητά του να δημιουργήσει υγιείς και χαρούμενες ερωτικές σχέσεις.

Ωστόσο, μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας τι έχετε μάθει από μία ερωτική απογοήτευση και πώς κάνατε έπειτα πιο υγιείς επιλογές ή πώς προχωρήσατε τη ζωή σας με περισσότερη σοφία. Τα μαθήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά εφόδια για το παιδί σας.

Θέλω να παρεμβαίνω στις ερωτικές σχέσεις του παιδιού μου!

Προσοχή! Είναι διαφορετικό το να είστε ανοιχτοί στις ερωτήσεις τους και να τους παρέχετε συμβουλές από το να παρεμβαίνετε στις ερωτικές τους σχέσεις. Προσπαθήστε να είστε δίπλα στα παιδιά σας για ό,τι χρειαστούν, αλλά με διακριτικότητα και σεβασμό προς την προσωπική τους ζωή.

Μην ντροπιάζετε και μη φέρνετε σε δύσκολη θέση τα παιδιά σας όταν δείχνουν ερωτικό ενδιαφέρον για κάποιο άλλο άτομο. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και δε χρειάζεται να τους δημιουργείτε ενοχές ή ντροπή για αυτό.

Μην υποβιβάζετε τους νεανικούς έρωτες, λέγοντας, για παράδειγμα, φράσεις όπως: «Δεν ξέρεις εσύ ακόμη τι θα πει έρωτας» ή «Οι εφηβικοί έρωτες δεν είναι σημαντικοί».

Στο μυαλό και στην καρδιά των εφήβων το βίωμα αυτό είναι πολύ έντονο και με τον τρόπο αυτό απλώς θα νιώσουν ότι δεν τους καταλαβαίνετε και θα αποστασιοποιηθούν από εσάς.

Πώς να συμβουλέψω το παιδί μου;

Συμβουλέψτε το παιδί σας με γνώμονα την ευτυχία του και όχι τους δικούς σας φόβους.

Σαφώς και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και η σεξουαλική κακοποίηση αποτελούν σημαντικά θέματα τα οποία θα τους επισημάνετε.

Θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να γνωρίσει τον έρωτα ως κάτι φυσιολογικό, χωρίς φόβους και ενοχές.

Μην επαναπαύεστε στη σεξουαλική εκπαίδευση που παρέχεται στο παιδί από το σχολείο.

Συνήθως η πληροφόρηση που λαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο είναι περιορισμένη και αφορά στο βιολογικό κομμάτι της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και της γονιμοποίησης.

Η εμπεριστατωμένη αναφορά σε μεθόδους αντισύλληψης και τρόπους μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έγκειται στη διάθεση του εκπαιδευτικού να επεκταθεί στο θέμα.

Επίσης, οι μαθητές συνήθως δεν νιώθουν άνετα να θέσουν τις απορίες τους, σχετικά με τα θέματα αυτά, μπροστά σε όλη την τάξη.

Πώς μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από το διαδίκτυο;

Επισημάνετε στο παιδί ότι αυτά που μπορεί να δει στο διαδίκτυο δεν αντιστοιχούν πάντοτε στην πραγματικότητα και δημιουργούν λανθασμένα πρότυπα σχετικά με την ερωτική επαφή αλλά και το ανδρικό και γυναικείο σώμα.

Για παράδειγμα, επισημάνετε ότι δε δέχονται όλες οι γυναίκες να κάνουν αυτά που βλέπει στο διαδίκτυο και ότι η σεξουαλική πράξη πρέπει να γίνεται με τη συγκατάθεση και των δύο ατόμων, να προσφέρει ευχαρίστηση από κοινού και να υπάρχει σεβασμός στα όρια του καθενός.

Τόσο ένα νεαρό κορίτσι όσο κι ένα αγόρι μπορεί να αρχίσει να νιώθει άσχημα για το σώμα του αν δεν αντιστοιχεί στα υπερβολικά καλλίγραμμα, μυώδη και καμπυλωτά σώματα που προβάλλονται σε εικόνες ερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Επηρεάζεται, επομένως, η εικόνα που έχουν τα αγόρια για τα κορίτσια και το αντίστροφο, και μπορεί να αρχίσουν να φοβούνται ότι θα υποστούν απόρριψη αν δε μοιάζουν με τους πρωταγωνιστές των βίντεο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην επίδοση.

Αυξάνεται, ακόμα, η πιθανότητα δοκιμής ριψοκίνδυνης σεξουαλικής δραστηριότητας. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να αντιμετωπίζει με κριτική σκέψη αυτό που βλέπει στην οθόνη.

Προειδοποιήστε το παιδί σας για τους κινδύνους που ενέχει το «sexting»

To sexting προέρχεται από τις λέξεις sex και text.

Είναι η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, όπως, επίσης, και η ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών ή η βιντεοσκόπηση των προσωπικών τους στιγμών, καθώς το υλικό αυτό μπορεί να διαρρεύσει εις βάρος τους.

Φυσικά και έχετε τη δυνατότητα να βάλετε περιορισμούς στις σελίδες που μπορούν να επισκεφτούν τα παιδιά σας με τις διαθέσιμες δικλείδες ασφαλείας.

Σίγουρα αυτό συνιστάται όσον αφορά στα παιδιά του Δημοτικού, ενώ όσον αφορά στους εφήβους μπορείτε σταδιακά να αποσύρετε τους περιορισμούς, αφού κάνετε τις ανάλογες συζητήσεις μαζί τους και τους έχετε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που περιλαμβάνει το διαδίκτυο.

Μιλήστε οι γονείς μεταξύ σας!

Είναι καλό, επίσης, να συζητάτε αυτά τα θέματα με γονείς συνομήλικων των παιδιών σας, ώστε να ανταλλάσσετε απόψεις και ιδέες και να γνωρίζετε σε τι πληροφορίες έχουν πρόσβαση και οι φίλοι των παιδιών σας.

Δεν είστε οι μόνοι γονείς που σας απασχολεί αυτό το θέμα!

Συμπερασματικά, αντί να αποφεύγετε τη συζήτηση για τις ερωτικές σχέσεις και το σεξ ή να ψάχνετε τρόπους προστασίας του παιδιού σας από το να έρθει σε επαφή με πορνογραφικό υλικό, είναι πολύ πιο χρήσιμο να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του για αυτό το θέμα! Βοηθήστε το ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει με κριτική σκέψη αυτό που βλέπει στην οθόνη και να λάβει τα μέτρα του, ώστε να αποφύγει ενδεχόμενους κινδύνους.

Η ηλικία που ενδείκνυται για τη συζήτηση θεμάτων γύρω από τις ερωτικές σχέσεις και το σεξ είναι μεταξύ 11 και 13 ετών και, ίσως, και νωρίτερα ανάλογα με την ταχύτητα ωρίμασης του παιδιού.
Στα κορίτσια, συνήθως, η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνεται με την έναρξη της εμμήνου ρύσεώς τους, και στα αγόρια όταν παρατηρούνται αντίστοιχες σωματικές και ορμονικές αλλαγές.
Κι αυτό γιατί είναι καλό να κατανοήσουν τα παιδιά τις αλλαγές που γίνονται στον οργανισμό τους, για ποιο λόγο γίνονται, τι δυνατότητες τους δίνουν από εδώ και πέρα και τι πρέπει να προσέχουν.

Πηγή: missormadam.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς προσεγγίζω το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανά ηλικία

Πώς να μάθω στο παιδί μου για την σεξουαλική κακοποίηση. Βίντεο & Υλικό για παιδιά 5-11 Ετών

Συζητάμε Live: Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων