Κλείσιμο

VOLUMEN – VOLUnteering for inclusive DevelopMENt από το Genderhood!

Ο διετής εγκλεισμός ανέστειλε σημαντικά τις εθελοντικές δράσεις των οργανισμών, ενώ παράλληλα μεγάλωσε το χάσμα ισότητας των φύλων. Η ανάγκη για δημιουργία δράσεων που να γεφυρώνουν την έμφυλη ισότητα και τον εθελοντισμό οδήγησε στη νέα συνεργασία του Genderhood με το Servicio Civil Internacional από την Ισπανία για τη δημιουργία του προγράμματος VOLUMEN – VOLUnteering for inclusive DevelopMENt.  

Το έργο στοχεύει στην προώθηση και ενθάρρυνση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) σε όλες τις εθελοντικές τους δράσεις, μέσω της εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης που θα συμβάλλει στη βιώσιμη ισότητα των φύλων. 

Το έργο συμπεριλαμβάνει:

Σεμινάρια σε επαγγελματίες

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που ασχολούνται με την εθελοντική διαχείριση, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κατάρτισης σε Ισπανία και Ελλάδα.

Εργαλειοθήκη για τη την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον εθελοντισμό

Βασικός πυλώνας του έργου είναι η δημιουργία ψηφιακής εργαλειοθήκης καλών πρακτικών για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον εθελοντισμό. Θα απευθύνεται σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τη νέα άτομα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το περιεχόμενο της εργαλειοθήκης θα ωφελήσει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού και στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Θα παρέχει στο κοινό-στόχο καινοτόμα εργαλεία προκειμένου να φέρουν σε πέρας με τρόπο πιο συμπεριληπτικό τα καθήκοντά τους που αφορούν την εθελοντική κοινότητα του οργανισμού που εκπροσωπούν.

Εργαστήρια για εθελοντικές κοινότητες

Θα εκπονηθούν πέντε (5) εργαστήρια που θα απευθύνονται σε νέα άτομα 18-30 ετών, τα οποία ανήκουν σε εθελοντικές κοινότητες, εστιάζοντας σε θέματα κατανόησης της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου μέσω μη τυπικής εκπαίδευσης.

Μέσω του προγράμματος VOLUMEN επιδιώκουμε την:

- αναγνώριση και προβληματισμό σχετικά με τους υφιστάμενους παράγοντες ανισοτήτων στον εθελοντισμό στις χώρες εταίρους 

- επιμόρφωση των ατόμων σε μια αλληλεπίδραση στη βάση της ισότητας και της μη διάκρισης

- υποστήριξη και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στα προγράμματα τα οποία εμπεριέχουν εθελοντική δράση 

- εξασφάλιση ενός εθελοντισμού που εξυπηρετεί την πρόοδο της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της ισότητας

- ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών

- ευαισθητοποίηση των νέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύ κοινού σε ζητήματα βιώσιμης αξιοποίησης της εθελοντικής κοινότητας υπό το πρίσμα έμφυλης ισότητας

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 22 μήνες (Μάρτιος 2022-Δεκέμβριος 2023) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ με την χρηματοδότηση της ΕΕ. 

Πληροφορίες & Επικοινωνία:

e-mail: [email protected]

Website: https://genderhood.org


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Genderhood;

κάντε κλικ στην εικόνα