ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΜΠΑΡΟΥΤΣΗ
Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική Διατροφολόγος Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα» Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ
1 Nov, 2022
Παιδικό Άσθμα & Θηλασμός
Το παιδικό άσθµα είναι µια από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες των παιδιών µε επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το παιδί και στην οικογένεια του όσο και στη δηµόσια υγεία και υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Εποµένως, θεωρείται απαραίτητος ο εντοπισµός των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του. Παρά το γεγονός ότι ο µητρικός θηλασµός έχει αναγνωριστεί για τα πολλαπλά οφέλη στη υγεία των παιδιών, ο ρόλος του ως προς την ανάπτυξη του παιδικού άσθµατος είναι αµφιλεγόµενος.
Το άσθµα είναι µια σύνθετη χρόνια νόσος των αεραγωγών, της αναπνευστικής οδού, η οποία έχει βασικά κλινικά χαρακτηριστικά την απόφραξη των αεραγωγών, την υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων σε διάφορα ερεθίσµατα και την υποβόσκουσα φλεγµονή. Αποτέλεσµα αυτών των κλινικών χαρακτηριστικών είναι η εµφάνιση επαναλαµβανόµενων συµπτωµάτων του αναπνευστικού συστήµατος όπως είναι ο συριγµός, το αίσθηµα σύσφιξης στο θώρακα, η δύσπνοια και ο βήχας. Τα συµπτώµατα αυτά εµφανίζονται πιο συχνά ή επιδεινώνονται την νύχτα. Ανάλογα µε την αιτία που το προκαλεί ή την ηλικία του ασθενή, χρησιµοποιούνται και οι ανάλογοι προσδιορισµοί. Εποµένως, όταν οφείλεται σε αλλεργικά αίτια αναφέρεται ως αλλεργικό άσθµα, όταν πυροδοτείται από λοιµώξεις ως λοιµώδες άσθµα και όταν παρουσιάζεται στα παιδιά ως παιδικό ή στα βρέφη ως βρεφικό άσθµα.
Γενικά, ο µητρικός θηλασµός ενισχύει την ωρίµανση του γαστρεντερικού σωλήνα και παρέχει ανοσολογικούς παράγοντες που συµβάλουν στην µείωση των γαστρεντερικών παθήσεων. Ο µητρικός θηλασµός βοήθα το νεογνό να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστηµα και το κύριο αντίσωµα που περιέχει το µητρικό γάλα είναι το IgA. Τα βρέφη που θηλάζουν, αποκτούν ειδικά αντισώµατα και κυτταρική ανοσία που παρέχει προστασία έναντι των παθήσεων του αναπνευστικού συστήµατος. Επίσης, παρέχει προστασία έναντι των λεµφωµάτων της παιδικής ηλικίας, ενισχύει την ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών και η πιθανότητα του συνδρόµου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου µειώνεται στα βρέφη που θηλάζουν.
Η προτεινόµενη διάρκεια του µητρικού θηλασµού, την οποία υιοθετεί και ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (WHO), είναι ο αποκλειστικός θηλασµός για τουλάχιστον 6 µήνες.
Σύµφωνα µε τους στόχους του προγράµµατος Υγιείς Άνθρωποι (Healthy People), το 2010 το 75% των γυναικών θα έπρεπε να ξεκινούσαν το θηλασµό από την γέννηση, το 50% να θήλαζαν για 6 µήνες και το 25% να συνέχιζαν τον θηλασµό µέχρι το πρώτο έτος. Δυστυχώς, όµως, πολλές µητέρες δεν υιοθέτησαν αυτή την διάρκεια και προτίµησαν να θηλάζουν για πολύ πιο µικρό χρονικό διάστηµα. Σε µια έρευνα, στην Ελλάδα, φάνηκε ότι το 85% των γυναικών θηλάζουν αποκλειστικά το παιδί τους µέχρι την µέρα που θα πάρουν εξιτήριο από το νοσοκοµείο. Τα ποσοστά, όµως, τόσο του µερικού όσο και του αποκλειστικού θηλασµού µειώνονται στο 55% και 35% αντίστοιχα 40 µέρες µετά τον τοκετό και στο 16% και 12% αντίστοιχα 6 µήνες µετά τον τοκετό.
Ο ρόλος του µητρικού θηλασµού στον παιδικό άσθµα παραµένει αµφιλεγόµενος αφού παρατηρήθηκε µια διαφωνία µεταξύ των ερευνητών όσο αφορά την σχέση αυτή. Ορισµένες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο µητρικός θηλασµός αυξάνει τον κίνδυνο άσθµατος, άλλες ότι προστατεύει ενώ άλλες ότι δεν σχετίζεται. Το µόνο που µπορούµε να καταλήξουµε αλλά και πάλι µε επιφυλακτικότητα, είναι στο ότι ο µητρικός θηλασµός δύσκολα µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθµατος στα παιδιά. Εποµένως, θεωρείται απαραίτητη η διεξαγωγή περαιτέρω µελετών έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί η σχέση του µητρικού θηλασµού και παιδικού άσθµατος.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ KIDSPROJECT.GR:
3Ο% Έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες
Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι σας και να μάθετε περισσότερα για το Διαιτολογικό Γραφείο "ΘΕΡΜΙΔΑ"
κάντε κλικ στην εικόνα:
Διαβάστε ακόμα:
Ποια είναι τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά;
Σνακ: Πώς μπορούν να ταιριάξουν στη δίαιτά σας;
Ποια η επίδραση της «Δίαιτας» στη παιδική - εφηβική ηλικία και πως επιτυγχάνεται ένα υγιές βάρος;
Τι θα φάει αύριο το παιδί στο σχολείο;