Κλείσιμο

«ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ» μια βραδιά για φίλους στο κατάμεστο ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ

Την παράσταση «ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ» του ΥΑΚΙΝΘΟΥ ΜΑΙΝΑ παρακολούθησαν την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου αγαπημένοι φίλοι των συντελεστών, σε μια βραδιά για φίλους στο κατάμεστο ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ.

Οι συντελεστές υποδέχθηκαν τους θεατές με ένα μοναδικά διαδραστικό τρόπο και τους έκαναν μέρος της παράστασης και οι θεατές δεν σταμάτησαν καθ’ όλη την διάρκεια να χειροκροτούν τους ηθοποιούς, να γελάνε με την καρδιά τους και να συμμετέχουν σε ένα έργο που είναι για παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται με αμείωτη επιτυχία στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ - ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ - ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ - ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ - ΑΛΙΚΗ ΔΑΝΑΛΗ

ΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΕΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΤΟΥΜΟΣ

ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ - ΦΑΙΗ ΣΠΑΝΟΥ - ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ

ΕΦΗ ΚΟΣΜΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΤΟΥΜΟΣ - ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ

 ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

Η Μαίρη Ραζή, μετά την παράσταση, έκλεψε τις εντυπώσεις, αφού ως γνήσια οικοδέσποινα είχε ετοιμάσει έναν μπουφέ που κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί.  Και κάπως έτσι γίναμε ξανά όλοι παιδιά….με γέλια και αγκαλιές στον πάντα φιλόξενο χώρο του Θεάτρου ΠΡΟΒΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ - ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ

ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ - ΥΑΚΙΝΘΟΣ ΜΑΙΝΑΣ - ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ

ΑΝΝΑ ΠΟΡΦΥΡΗ - ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ - ΜΑΙΡΑ ΤΣΙΜΑ - ΥΑΚΙΝΘΟΣ ΜΑΙΝΑΣ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ


 «ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ»

του Υάκινθου Μάινα

Ταξίδι στις πιο παραμυθένιες ιστορίες της Μικράς Ασίας

Σκηνοθεσία Κοραλία Τσόγκα

Η παράσταση συστήνει στους μικρούς θεατές την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τους χαρακτήρες των παραμυθιών της Μικράς Ασίας. Με σμυρναίικα και παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια να τους παρασύρουν. Θίγονται επίσης με μεγάλη ευαισθησία και ενσυναίσθηση ζητήματα όπως η προσφυγιά και τα δεινά του πολέμουΜια παραμυθένια αλλά και άκρως διδακτική,  διαδραστική παράσταση, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών από τις θέσεις τους και τις ιστορίες της Γιαγιάς Σμύρνης, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος περί Αισθητικής Αγωγής, η παράσταση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Σωκράτης, ένας άνδρας κοντά στα 40, έχει απορροφηθεί από την καθημερινότητα, την δουλειά και την ματαιοδοξία του. Έπειτα, όμως, από μία μυστηριώδη συνάντηση μ’ έναν ζητιάνο πρόσφυγα, βρίσκεται «παγιδευμένος» στο «αλλού»! Εκεί που δεν υπάρχει το τότε και το τώρα. Εκεί που όλα τα αδύνατα είναι δυνατά. Εκεί που ζουν τα παραμύθια που του έλεγε η Σμυρνιά γιαγιά του. Η «ΓΙΑΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ». Με οδηγό, βοηθό και συνοδοιπόρο ένα τζίνι, τον Αμάν, ταξιδεύει μέσα σε θραύσματα από μικρασιάτικα παραμύθια και σε αναμνήσεις ριζωμένες πολύ βαθιά! Πρέπει κάτι να θυμηθεί. Κάτι που έχει ξεχάσει. Κάτι που θα του δώσει νέα προοπτική στην ζωή του. Μέσα από αυτό το ταξίδι, ο Σωκράτης, αρχίζει να ανακαλύπτει τι είναι σημαντικό και τι όχι. Μαθαίνει πως το κακό μπορεί να γεννήσει καλό και πως το μίσος, όσο βαθύ κι αν είναι, μπορεί να γίνει αγάπη. Στο τέλος, έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα μεγάλο δίλλημα. Θα βοηθήσει τον εαυτό του ή θα απλώσει το χέρι στον συνάνθρωπο που τον έχει ανάγκη;

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω και σε ενήλικες που αισθάνονται παιδιά!

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

«Πως να μιλήσεις στα παιδιά για όλα αυτά;» Αυτό ήταν το ερώτημα που τριβέλιζε το μυαλό μου όταν αποφάσισα να τολμήσω να μιλήσω για την μικρασιατική καταστροφή. Πως να απαλύνω την βιαιότητα και το κακό του πολέμου. Ήταν ένα στοίχημα που δεν ήξερα αν μπορούσα (αν ακόμα μπορώ) να το κερδίσω. Όλα ξεκίνησαν όταν κατάλαβα ότι πέρασαν 100 χρόνια. «Κιόλας» σκέφτηκα, «Μα σαν χθες φαντάζει.». Η απάντηση, όπως πάντα, ήταν τα παραμύθια. Αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. Το μόνο εύκολο θα ήταν να κάτσω μερικές μέρες και να διασκευάσω μερικά παραμύθια σε μια θεατρική φόρμα κι όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι αλλά ήθελα κάτι άλλο. Η «λύση» (που γέννησε και τα προβλήματα) βρέθηκε μετά από μια συζήτηση με την σκηνοθέτη της παράστασης. Μου είπε πως, η γιαγιά της, που είχε διωχθεί από την Κωνσταντινούπολη, δεν μιλούσε ποτέ άσχημα για την Πόλη. Πάντα έλεγε ιστορίες όμορφες και πως, στο μυαλό της, η Μικρά Ασία έχει χαραχτεί ως ένας τόπος μαγικός. Έτσι γεννήθηκε το παρακάτω κομμάτι απ’ το έργο: «Κι αν την ρωτούσαμε για τα τότε ποτέ δεν μας χαλούσε την καρδιά με λυπητερές ιστορίες και πάντοτε με παραμύθια μας απαντούσε. Κι ήταν σαν, το καρυδότσουφλο αυτό, να μην το γέμισαν με την πίκρα του ξεριζωμού, τη σφαγή και τον διωγμό αλλά με την αγάπη, την μουσική και τα παραμύθια τους.» Αν καταφέρω να ξύσω, έστω και λίγο, την επιφάνεια θα είμαι ευτυχισμένος.

Υάκινθος  Μάινας


Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ


 

Ετικέτες: