Κλείσιμο

Το Thessaloniki Animation Festival επιστρέφει για 9η συνεχόμενη χρονιά!

Το Thessaloniki Animation Festival (TAF) επιστρέφει για συνεχόμενη χρονιά!

Όπως πάντα, όλες οι προβολές, ομιλίες και δράσεις του φεστιβάλ έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους!

Το 9ο TAF ανοίγει τις πόρτες του 21 με 24 Οκτωβρίου στην Αποθήκη Δ' στο λιμάνι Θεσσαλονίκης! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά αφιερώματα, ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες και φυσικά τις προβολές που αγγιζουν τις 150 ταινιών που θα λάβουν μέρος στον διεθνή και πανελλήνιο διαγωνισμό animation. Θα προβληθούν μοναδικές ταινίες ποικίλης θεματικής και αισθητικής, οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές! Το διαγωνιστικό κομμάτι διανθίζουν και οι καθιερωμένες πια κατηγορίες “Human Rights Animated” που περιλαμβάνει φιλμ που διαπραγματεύονται από ποικίλες οπτικές τα ανθρώπινα δικαιώματα και “0-99” με ταινίες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας!

Το πρόγραμμα μας όμως δεν σταματά εκεί!

Το TAF, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα φιλοξενήσει διεθνή φεστιβάλ που έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην διάδοση και διαμόρφωση της animation σκηνής όπως την ξέρουμε σήμερα. Συγκεκριμένα, θα έχει ειδικό αφιέρωμα σε δύο μεγάλα φεστιβάλ, το Αμερικανικό American Documentary and Animation Film Festival (AmDocs) και το Anibar International Animation Festival από το Κόσοβο προβάλλοντας ταινίες μικρού μήκους ποικίλης θεματικής από αναγνωρισμένους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την πολύτιμη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και του Αυτοτελούς Τοπικού Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Μέσων (Film Office) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των 3 Deers VFX Studio, XPPen, Chiltern Media, No9 Greece και ΑΚΤΟ Art and Design College και Toon Boom Animation.

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την παγκόσμια σκηνή του animation, οι οποίοι θα παραδώσουν masterclasses με Q&A.

Ενδεικτικά, κάποιοι από τους καλεσμένους του TAF9 2023 είναι οι εξής:

Tim Allen, Stop Motion Animator με πρόσφατη συμμετοχή ως επικεφαλής animator στην ταινία Pinocchio (Guillermo del Torro, 2023), Isle of Dogs (Wes Anderson 2018), Corpse Bride (Tim Burton, 2005).

Ana Grgić, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai στη Ρουμανία με ειδίκευση στην κινηματογραφική παραγωγή των Βαλκανίων.

Teddy Grouya, βραβευμένος σκηνοθέτης και Ιδρυτής και Διευθυντής του American Documentary And Animation Film Festival and Film Fund (AmDocs), καθώς και ο Διευθυντής του Architecture Design Art Film Festival (ADAFF).

John Osborne, συγγραφέας, παραγωγός, σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης γραφείου παραγωγής ταινιών στο Mendocino, Καλιφόρνια και ο Programmer για το American Documentary Film Festival (AmDocs).

Λάζαρος Αναγνωστόπουλος, Managing Director στο VFX Animation Studio 3DEERS.

Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Hellas) και ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Dahouse Production Studio.

Ελένη Μούρη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με ειδίκευση στο Κινούμενο Σχέδιο – Animation.

To TAF προσπαθεί πάντα να δώσει βήμα στις δημιουργίες των νέων animators.

Γι’ αυτό, από το 2022, έχουμε ξεκινήσει το Residency TAF σε συνεργασία με το τμήμα Animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με σκοπό την υποστήριξη projects τελειόφοιτων μεταπτυχιακών σπουδαστών και σπουδαστριών.

Μέσα από μια διαδικασία επιλογής, η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Άννα Οικονόμου επιλέχθηκε για τη διεκδίκηση υποτροφίας την οποία το TAF της εξασφάλισε για τη χρηματοδότηση για την ταινία της, κερδίζοντας το European Festivals Fund for

Emerging Artists (EFFEA). Η Άννα Οικονόμου, ξεκινώντας από το δικό μας Balkan Animation Forum, θα λάβει μέρος σε μια σειρά Φεστιβάλ για την ολοκλήρωση και την προωθηση του project της.

Επιπλέον, χάρη στη συνεργασία μας με το ΑΚΤΟ Art and Design College, ο Tim Allen θα διεξάγει Stop Motion Animation workshop το διήμερο 23 με 24 Οκτωβρίου. Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνουμε πως το TAF και ο AKTO, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την απονομή μονοετούς υποτροφίας σε υποψήφιους σπουδαστές animation στο AKTO Art and Design College για το πρόγραμμα Animation Distance Learning.

Τις ημέρες του Φεστιβάλ, το Funny Tales Animation Studio και η 3 Deers VFX Animation Studio θα προσφέρουν portfolio viewing σε νέους καλλιτέχνες της τέχνης του animation, δίνοντάς τους feedback για τη βελτίωση της μέχρι τώρα προώθησης της δουλειάς τους.

Τέλος, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί για 4η χρονιά το Balkan Animation Pitching Forum (BAF), όπου δημιουργοί από τα Βαλκάνια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους σε μια επιτροπή απαρτιζόμενη από παραγωγούς και διανομείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αναδείξουν τους νικητές.

Χάρη στην πολύτιμη στήριξη του ΕΚΟΜΕ, του Film Office (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και της Toon Boom Animation τα νικητήρια projects θα κερδίσουν ένα χρηματικό ποσό και άδειες χρήσης για τα προγράμματα Storyboard Pro, HarmonyPremium/Advanced/Essentials, που θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των έργων τους.

Η τελετή απονομής των βραβείων -τόσο του TAF όσο και του BAF- θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 21:00 μ.μ.

Και για όσους φίλους είναι εκτός Θεσσαλονίκης, από τις 25 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου το διαγωνισμό κομμάτι του φεστιβάλ, αλλά και τα masterclasses μαγνητοσκοπημένα, θα είναι διαθέσιμα online μέσω του www.tafestival.gr