Κλείσιμο

Το παράπονο του πετρελαίου που έγινε κηλίδα

Όλοι μας γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτές μας αλλά και οι ακτές ολόκληρου του πλανήτη. Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον στην επιφάνεια των νερών και μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας στο πιάτο μας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία μας και η ζωή μας.

Εκτός από το πλαστικό το ίδιο το πετρέλαιο ως κηλίδα μετά από ατύχημα προκαλεί μεγάλη ζημιά και επιβάρυνση στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα τόσο στο θαλάσσιο όσο και στο παράκτιο οικοσύστημα.

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε και η ιδέα, μετά από τη διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό κόλπο το 2017, όταν βυθίστηκε ένα δεξαμενόπλοιο και μολύνθηκε όλη η περιοχή, του παιδικού βιβλίου της Ιωάννας Φώκου.

Τι θα μας έλεγε μια πετρελαιοκηλίδα αν είχε μιλιά; Έχετε σκεφτεί ποτέ; Μήπως έχει και αυτή τα παράπονα της από εμάς τους ανθρώπους;

H Ιωάννα Φώκου μας αφηγείται  στο βιβλίο της «το παράπονο του πετρελαίου που έγινε κηλίδα» και μας παρουσιάζει με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο πολλές πληροφορίες για τον «μαύρο χρυσό»! 

Ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων για μικρά και μεγάλα παιδιά που μας μιλάει για την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.


Η Ιωάννα Φώκου έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι απόφοιτος διετούς μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών, έχει δύο μεταπτυχιακά, ένα στον τομέα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών, ένα στη Λαογραφία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι υποψήφια διδάκτορας Λαογραφίας. Μιλάει τρεις γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, ενώ μαθαίνει και Πορτογαλικά. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και συνέδρια, σε αρκετά από τα οποία έχει συμμετάσχει τόσο με εισηγήσεις όσο και ως κριτής εργασιών. Είναι μάχιμη εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια. Έχει υπηρετήσει και σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. 

Είναι μελετήτρια και αφηγήτρια παραμυθιών, μέλος της αφηγηματικής ομάδας «Παραμυθοπεράσματα». Έχει λάβει μέρος στο φεστιβάλ αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» (2015-2019) και στα φεστιβάλ αφήγησης του ΚΕΘΕΑ Διάβαση «Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους» (2015,2016). Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή έξι συλλογικών έργων με παραμύθια από τις εκδόσεις Απόπειρα, «Από το στόμα στο χαρτί κι από το χαρτί στο στόμα» το 2014, «Παραμύθια των ευχών» το 2015, «Παραμύθια με Δυνατές γυναίκες» το 2016, «Παραμύθια των Μεταμορφώσεων» το 2018, «Παραμύθια με σοφούς-τρελούς» το 2019, «Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις σαν παραμύθια» το 2020, ενός συλλογικού έργου από τις εκδόσεις iwrite με τίτλο «Ψαραμυθάκια» το 2018, έχει γράψει το λαογραφικό σημείωμα στο συλλογικό έργο «Το κάστρο των παραμυθιών» από τις εκδόσεις Ωρίων το 2019, έχει συμμετάσχει με έμμετρο παραμύθι στο «Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021» από τις εκδόσεις Κέφαλος και…συνεχίζει. Είναι ένα παιδί που αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει και της αρέσει να μαθαίνει και να καταπιάνεται διαρκώς με καινούρια πράγματα.


Βρείτε το βιβλίο εδώ