Κλείσιμο

Αναδρομή στο 8ο KinderDocs: Η αξία των youth documentaries από ένα φεστιβάλ που μεγάλωσε

Αναδρομή στο 8ο KinderDocs: 

Η αξία των youth documentaries από ένα φεστιβάλ που μεγάλωσε

Για 8η συνεχή χρονιά, το KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους παρουσίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μοναδικές συναντήσεις με διεθνείς προσκεκλημένους και εις βάθος συζητήσεις που μας πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Για 7 ημέρες, από 16 έως 22 Οκτωβρίου, 3 διαφορετικοί χώροι γέμισαν με σινεφίλ, επαγγελματίες του κινηματογράφου, νέες και νέους με διάθεση να εξερευνήσουν διαφορετικές πτυχές της πραγματικότητας καθώς και συνεχείς συζητήσεις για το είδος ντοκιμαντέρ που απευθύνεται στο νεανικό κοινό, καταλήγοντας σε ένα πολύπλευρο αλλά ομόφωνο συμπέρασμα: έχουν μεγάλη σημασία!

Throwback σε μία υπέροχη και γεμάτη φεστιβαλική εβδομάδα!

Η έναρξη του φετινού KinderDocs σηματοδοτήθηκε από την Ειδική προβολή - Αφιέρωμα στη Γερμανία με θέμα «Αναζητώντας τη θέση μας στον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Goethe-Institut Athen.

Κάνοντας την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα, το desktop documentary Dear Dad και το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ παρατήρησης Either Way καταφέρνουν, με τόσο διαφορετικές φόρμες, να σκιαγραφήσουν τις αναζητήσεις των νέων στη σύγχρονη Ευρώπη. Οι τέσσερις νέες, ανερχόμενες κινηματογραφίστριες, Karoline Roessler, Eva Louisa Gemmer, Hannah Jandl και Lea Tama Springer ήρθαν από τη Γερμανία για μια ενδελεχή συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές ταυτότητας αλλά και όλες τις διερευνήσεις που αναδύονται στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης σήμερα. Ο Friedrich Burschel, μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία του ως Διευθυντής του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Παράρτημα Ελλάδας, ανέπτυξε κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις των θεμάτων των ταινιών, ενώ η σκηνοθέτιδα και διευθύντρια του KinderDocs, Δήμητρα Κουζή, συντόνισε αυτή τη διορατική συζήτηση με την ενεργή συμμετοχή του ενήλικου κοινού της εκδήλωσης που είχε τη δυνατότητα να κάνει τις αναγωγές με το ελληνικό πλαίσιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης διοργανώθηκε το πρώτο Industry Event του KinderDocs στο Goethe-Institut Athen, με θέμα «Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους: Διεθνείς προσεγγίσεις και προοπτικές» και στόχο να ρίξει φως στο πώς προσεγγίζουμε το πολυπόθητο νεανικό κοινό.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες του κινηματογράφου και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φεστιβάλ από την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα έθεσαν στο επίκεντρο το κινηματογραφικό είδος του δημιουργικού ντοκιμαντέρ που απευθύνεται σε νέα ακροατήρια. Κάθε εισήγηση προσέφερε και μία ξεχωριστή οπτική στο πολυσχιδές θέμα του ντοκιμαντέρ για νέες ηλικίες, από πλευράς δημιουργίας, περιεχομένου, παραγωγής, διανομής, χρηματοδότησης, συνεργασιών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μέσω της συζήτησης που ακολούθησε αναδειχθηκαν νέα, καίρια ερωτήματα σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές. 

Ήδη το IDFA, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, δίνει ακόμα περισσότερη έμφαση στο είδος ντοκιμαντέρ για νέους αναδεικνύοντας την διαγωνιστική κατηγορία youth documentary και αναθέτοντας την φετινή επιμέλεια της στην Niki Padidar, ενώ, παράλληλα, το αξιόλογο έργο τους ως προς το εκπαιδευτικό δυναμικό των ντοκιμαντέρ με Υπεύθυνη Εκπαίδευσης την Marije Veenstra, δεν σταματά να εξελίσσεται. Η παρουσίαση της Gudrun Sommer, Διευθύντρια του Φεστιβάλ DOXS RUHR με πλέον 2ο χρόνια εμπειρία στον τομέα, μύησε το κοινό στην νοοτροπία φροντίδας που μπορεί να αναπτυχθεί εντός των κοινωνικών σχέσεων μέσω του κινηματογράφου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Είναι σημαντικό να αφηγηθούμε μέσω των ντοκιμαντέρ συγκεκριμένα θέματα και καταστάσεις τις οποίες βιώνουν οι νέοι σήμερα ώστε να καταλάβουμε ποια είναι τα ζητήματα που τους απασχολούν. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τα mainstream θέματα που μεταδίδονται». Τόσο ο σκηνοθέτης Martijn Blekendaal όσο και η σκηνοθέτιδα Susanne Kim, διατύπωσαν μια απλή συνειδητοποίηση μεν, με εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία δε: «Πρέπει να πάρουμε τους νέους στα σοβαρά».

Παράλληλα, όλη την εβδομάδα, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρόλαβαν να κλείσουν τις θέσεις τους στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού για να παρακολουθήσουν το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ σε ειδικές εκπαιδευτικές προβολές. Τα παιδιά δημοτικού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την σκηνοθέτιδα Susanne Kim μετά την προβολή της ταινίας της Cabinets of Wonder, ενώ σε εκείνα που παρακολούθησαν την ενότητα «Βιωσιμότητα: Το μέλλον γίνεται παρόν», προσφέραμε μία νέα εμπειρία που συνδέσαμε με τις 3 ταινίες μικρού μήκους που μόλις είχαν παρακολουθήσει. Εμπνεόμενοι από την ταινία Ramboy που πραγματεύεται την σχέση ενός εγγονού με τον κτηνοτρόφο παππού του στην σημερινή Ιρλανδία, δημιουργήσαμε μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική δράση με θέμα «Ο κύκλος του μαλλιού: Από την παράδοση στο σήμερα» παρέα με την υπέροχη ομάδα του The Pokari Project. Μαθητές γυμνασίου έκλεισαν την προβολή του Aurora's Sunrise το πολυβραβευμένο documentary animation που αφηγείται την ιστορία μιας νέας κοπέλας που γλίτωσε από την γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ μαθητές λυκείου συνομίλησαν με τον δημιουργό της ταινίας The man who looked beyond the horizon, Martijn Blekendaal για το θέμα των προσωπικών φόβων και των ορίων που βάζουμε στους εαυτούς μας προκειμένου να μην ρισκάρουμε την αποτυχία. 

Και η κλιμάκωση του φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138: ένα ζωηρό Σαββατοκύριακο που προσκαλούσε τόσο το νεανικό όσο και το ενήλικο κοινό σε back-to-back προβολές από το πρωί μέχρι το βράδυ. 17 βραβευμένα ντοκιμαντέρ από 10 χώρες προβλήθηκαν σε 8 θεματικές ζώνες που άπτονταν σύγχρονων θεμάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα, άγνωστες πλευρές της παγκόσμιας ιστορίας, εναλλακτικές αναζητήσεις των νέων, ζητήματα φύλου και διαχρονικά στερεότυπα, την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασταυρώσεις στη νεανική εγκληματικότητα, την ευθραυστότητα του ψηφιακού μας εαυτού. Κάθε ταινία έδωσε αφορμή για ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων, ξένους και Έλληνες σκηνοθέτες (Martijn Blekendaal, Tine Kugler, Günther Kurth, Μαρία Σιδηροπούλου), ιστορικούς (Σέρκο Κουγιουμτζιάν), ψυχολόγους (Έλενα Κουτσοπούλου, Εύα Σπίνου, Μαριαλένα Σπυροπούλου), start-uppers (The Pokari Project), ενώ μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας συνδεδεμένης με την ταινία Cabinets of Wonder, μας άφησε να παίξουμε μέσα στον γεμάτο φαντασία κόσμο των νέων.

«Το να στέκεται ο Kalle (ο πρωταγωνιστής της ταινίας Kalle Kosmonaut) μπροστά στην κάμερα ήταν μια μορφή ψυχοθεραπείας για αυτόν» Günther Kurth

«Ήρθα αντιμέτωπος με τις δικές μου πεποιθήσεις, γιατί η ταινία μου (The man who looked beyond the horizon) έχει να κάνει με το να φοβάσαι και να ξεπερνάς τους φόβους που σε τρέφουν. Το τέλος μπορείς επίσης να το δεις και σαν μια αρχή» Martijn Blekendaal

Το 8ο KinderDocs δεν ήταν μια ακόμη έκδοση του φεστιβάλ, αλλά μια πραγματική γιορτή για όλους, με όλους - καθώς και μια μικρή μα σίγουρα συναρπαστική ιδέα για το τι ακολουθεί!

Aurora’s Sunrise (97’), Inna Sahakyan, Αρμενία, 2022

Cabinets of Wonder (79’), Susanne Kim, Γερμανία, 2020

Colors of Tobi (81’), Alexa Bakony, Ουγγαρία, 2021

Dear Dad (17’), Karoline Roessler, Γερμανία, 2021

Either Way (45'), Eva Louisa Gemmer, Hannah Jandl, Lea Tama Springer, Γερμανία, 2021

Herd (37’), Omer Daida, Ισραήλ, 2021 

Ιnsight (20’), Emma Braun, Αυστρία, 2022

Kalle Kosmonaut (99’), Tine Kugler, Günther Kurth, Γερμανία, 2022

My Family is a Circus (16’), Nina Landau, Βέλγιο, 2020

My Hair (3’), Max Jacoby, Λουξεμβούργο, 2021

One in a Million (84’), Joya Thome, Γερμανία, 2022 

Ramboy (31’), Matthias Joulaud, Lucien Roux, Ελβετία, 2022

See you Tomorrow (20’), Kevin Biele, Γερμανία, 2022

The Man who Looked Beyond the Horizon (26’), Martijn Blekendaal, Ολλανδία, 2019

The School by the Sea (29’), Solveig Melkeraaen, Νορβηγία, 2021

View (5’), Odveig Klyve, Νορβηγία, 2021

Water, Wind, Dust, Bread (25’), Mahdi Zamanpoor Kiasari, Ιράν, 2021    


Επικοινωνία 

Kouziproductions.com kinderdocs.com goodmorningmrfotis.com

T: +30 2107219909, +30 6946060862 

Πραξιτέλους 33, 10560 Αθήνα 

[email protected]

[email protected]