Κλείσιμο

Ηλίανθος: Μια εξαιρετική δομή για άτομα με Δ.Α.Φ. στο Περιστέρι!

Επισκεφθήκαμε την δομή του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου «Ηλίανθος» στο Περιστέρι και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας αλλά και σημαντικές πληροφορίες για το υπέροχο έργο και τα προγράμματα που φιλοξενούνται!

Ο «Ηλίανθος» είναι Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.). Λειτουργεί στο Περιστέρι Αττικής από το 2010 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων.

Συγκεκριμένα το πρωί έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυτισμό παρακολουθούν πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα από εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε  ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Το απόγευμα πραγματοποιούνται ειδικές συνεδρίες, ομαδικά προγράμματα καθώς και πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι παρακολουθούν ένα τουλάχιστον 8ωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες τους ανάγκες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τη γενίκευση των δεξιοτήτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με κύριο μέλημα τη βελτίωση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των οικογενειών με μέλος άτομο με Δ.Α.Φ. αλλά και των ίδιων των ατόμων με Δ.Α.Φ. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει σταθερή και τακτική επικοινωνία με κάθε άλλο σημαντικό πλαίσιο του ατόμου (οικογένεια, σχολείο, εργασία).

Η δομή του Ηλίανθου προσφέρει μια πληθώρα ποιοτικών προγραμμάτων για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους τα οποία θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω:

Γνωρίστε Το «Ναυτίλο»

Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο για άτομα με ΔΑΦ....

Βασική φιλοσοφία των ανθρώπων του Ηλίανθου είναι πως τα παιδιά με αυτισμό, δεν αποτελούν ένα κέλυφος μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσει ένα υγιές παιδί, αλλά δεν παραμένουν και στάσιμα. Παρουσιάζουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, σκέψης και έκφρασης. Αξίζουν λοιπόν μια παιδεία, που να εκτιμά το πλαίσιο στο οποίο ζουν. Για τον λόγο αυτό και έπειτα από συζητήσεις με τις οικογένειες των παιδιών ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2011 η δράση «Ναυτίλος» Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο, στο Περιστέρι Αττικής (Χρυσολωρά 10-12).

Με βάση τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών επιχειρήθηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να αποσυμπιεστούν από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο «Ναυτίλος» είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν τη δυνατότητα αυτή. Συγχρόνως, οι ωφελούμενοι που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα μπορούν:

  • να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους
  • να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και της αλληλεπίδρασής τους τόσο με τους θεραπευτές όσο και με τα άλλα μέλη της ομάδας (π.χ., γενίκευση χρήσης εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας, ομαδικά παιχνίδια, ανάπτυξη διαλόγου κλπ.),
  • να γενικεύσουν κατακτημένες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και καθημερινής ζωής
  • να έρθουν σε επαφή με την κοινότητα μέσα από εξωτερικά προγράμματα

Κύριο μέλημα του Ηλίανθου είναι να δημιουργείται πάντα στα προγράμματά του ένα πλαίσιο ασφάλειας για τα παιδιά. Γι' αυτό και η ομάδα του «Ναυτίλου» στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ευχάριστες δραστηριότητες αποφορτίζουν τα παιδιά από το πρόγραμμα της εβδομάδας, διατηρώντας όμως μια ρουτίνα η οποία βοηθά στη δημιουργία σταθερότητας και στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Ομάδα γονέων ατόμων με Αυτισμό – 3η Χρονιά!

Γονείς ΜΑΖΙ στο ταξίδι του Αυτισμού…

Μετά από δύο χρονιές γεμάτες συναισθήματα, οι ομάδες Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό, συνεχίζονται και προχωρούν…

Η οικογένεια είναι το κυρίαρχο σύστημα υποστήριξης ενός ατόμου με Δ.Α.Φ. Η καθημερινή «συμβίωση» με τον αυτισμό είναι ένας μαραθώνιος που όλα τα μέλη της οικογένειας χρειάζεται να αντιμετωπίσουν. Οι επιπτώσεις του αυτισμού επηρεάζουν όλους μέσα στην οικογένεια, γονείς, αδέλφια. Ο δρόμος που οδηγεί στην αποδοχή είναι δύσκολος και όλοι μέσα στην οικογένεια βιώνουν πολλές και διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Εστιάζοντας στο πρώτο βασικό υποσύστημα της οικογένειας, εκείνο των γονέων, οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων του Ηλίανθου οραματίστηκαν λοιπόν τον συντονισμό μιας ομάδας γονέων. Μέσα σε ένα ασφαλές και πλαισιωμένο σύστημα επιχειρήθηκε να υποστηριχθούν οι ανάγκες, οι ενοχές, οι επιθυμίες, οι δυσκολίες, οι ανησυχίες και τα όνειρα του γονέα συμβιώνοντας με τον αυτισμό μέσα από τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους του, όχι μόνο του γονέα παιδιού με αυτισμό, αλλά και του γονέα παιδιού χωρίς αυτισμό, μέσα από τον ρόλου του συζύγου, του γιου ή της κόρης, του αδελφού, του φίλου, του συναδέλφου. Σκοπός των ομάδων αυτών είναι να ενισχυθούν ο γονικός και οι σημαντικοί άλλοι ρόλοι του γονέα, καθώς και να προωθηθεί η προσωπική τους ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς, ως άτομα - μέλη μιας ομάδας, έχουν τη δυνατότητα να συνευρεθούν στον ίδιο χώρο με άλλους γονείς, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες, αγωνίες, προβληματισμούς για το παιδί τους και τους ίδιους, να δικτυωθούν, να υποστηριχθούν και να υποστηρίξουν.

Το πρόγραμμα της Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής Ατόμων με ΔΑΦ του Ηλίανθου εμπλουτίζεται!

Αυτισμός και αθλητισμός: Σωματική ανάπτυξη, ψυχική και πνευματική καλλιέργεια, ομαλή ένταξή στην κοινωνία...

Dream Team…

Κάθε Δευτέρα, τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την καθοδήγηση γυμναστών προπονούνται στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Περιστερίου "Ανδρέας Παπανδρέου".

Μέσω του εξωτερικού προγράμματος, τα άτομα με αυτισμό βελτιώνουν την συμπεριφορά τους στον γνωστικό, στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα.

Προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και της προσωπικότητας των θεραπευόμενων καθώς και η ενίσχυση της υγείας τους.

Οφέλη:

  • εμπλουτισμός λεξιλογίου
  • ανάπτυξη γνωστικών σχημάτων
  • απόκτηση στρατηγικών για την επίλυση προβλημάτων
  • βελτίωση αυτό εκτίμησης και αυτό-πεποίθησης
  • μείωση του άγχους
  • κοινωνικότητα
  • επικοινωνία
  • συνεργασία
  • αυτό-εξυπηρέτηση

Κηπουρική για άτομα με ΔΑΦ

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι θεραπευόμενοι του πρωινού προγράμματος του Εξειδικευμένου Κέντρου Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ «Ηλίανθος» συμμετέχουν σε πρόγραμμα κηπουρικής. Η παραπάνω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με σκοπό να αξιοποιηθεί ο περιβάλλοντας χώρος και με τη συμβολή των θεραπευόμενων να διαμορφωθεί ένας όμορφος κήπος, ο οποίος θα φιλοξενεί το πρόγραμμα κηπουρικής, καθώς και άλλα προγράμματα, δραστηριότητες και δράσεις του Κέντρου.

Η κηπουρική αποτελεί μέσο για μία πολυδιάστατη, εναλλακτική θεραπεία. Το περιβάλλον στο οποίο διενεργούνται τα προγράμματα κηπουρικής θεωρείται πλούσιο από φυσικά ερεθίσματα και αποτελεί ένα ευχάριστο και ασφαλές μέσο θεραπείας. Ιστορικά, τα θεραπευτικά οφέλη της ενασχόλησης με τη γη αποδιδόντουσαν σε έναν αριθμό παραγόντων όπου περιελάμβαναν τον καθαρό αέρα, τη σωματική άσκηση, τη νοηματοδοτούμενη απασχόληση και την εργασία μαζί με άλλους ανθρώπους. Οι δραστηριότητες κηπουρικής μπορούν να προσαρμοστούν και να τροποποιηθούν ανάλογα τους σκοπούς που θέτουμε και τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε.

Σύμφωνα με έρευνες όταν τα παιδιά παίζουν στο φυσικό περιβάλλον βελτιώνεται η προσοχή τους και παρατηρείται μείωση στα επίπεδα στρες, γεγονός που τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με μεγαλύτερη προσοχή και ευχαρίστηση. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δανείζεται στοιχεία από την παιδαγωγική της Montessori και δημιουργεί ένα περιβάλλον, το οποίο παρέχει τα εργαλεία και το πλαίσιο βιωματικής μάθησης, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν όλα το δυναμικό φάσμα των δεξιοτήτων τους. Αυτό συμβάλλει στην ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων των ατόμων με αναπηρίες.

 

Πρόγραμμα Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με ΔΑΦ

Το πρόγραμμα έχει στόχο την εκπαίδευση νεαρών ενηλίκων με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας σε θέματα κοινωνικοποίησης και αυτόνομης διαβίωσης. Απώτερος σκοπός είναι οι ωφελούμενοι να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες μιας ολόκληρης ημέρας σε ένα στεγαστικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να ενταχθούν αργότερα με επιτυχία σε δομές αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης ή ακόμα και να κατακτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν την ανεξάρτητη διαβίωση τους.


Το θεραπευτικό πρόγραμμα λαμβάνει χώρα το Σαββατοκύριακο στα γραφεία του «Ηλίανθου» στο Περιστέρι. Μία ομάδα ατόμων με Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας μαθαίνει να συμβιώνει και να διαχειρίζεται θέματα καθημερινότητας υπό την στενή καθοδήγηση έμπειρων θεραπευτών.

Ενίσχυση αυτονομίας - αυτοδιαχείρισης – αυτοεξυπηρέτησης

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει δεξιότητες καθημερινής ζωής, εξωτερικά προγράμματα, καθώς και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στρατηγικών διαχείρισης συμπεριφοράς. Έτσι, οι συμμετέχοντες αποκτούν την ικανότητα να συμβιώνουν στα πλαίσια μιας ομάδας με μεγαλύτερη αυτονομία.

 

Το Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα στον Ηλίανθο

Η ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση συνδυάζει αρχές της επιστήμης της ψυχολογίας και της ειδικής παιδαγωγικής. Δίνει λοιπόν έμφαση τόσο σε παρεμβάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη, την συμπεριφορά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου όσο και σε αρχές αποκατάστασης των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.

Το ψυχοπαιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμα για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με βασικό γνώμονα, όχι μόνο ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός έχει έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης του περιβάλλοντος, αλλά και ότι κάθε άτομο στο φάσμα του αυτισμού έχει διαφορετικές γνωστικές ανάγκες και δεξιότητες, διαφορετικές δυσκολίες ή ελλείμματα και φυσικά διαφορετικά ενδιαφέροντα και προτερήματα.

Απώτερος σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να γίνει το άτομο πιο προσαρμοστικό στο περιβάλλον του και να καλλιεργήσει τις δεξιότητες που χρειάζεται για την υψηλότερη δυνατή αυτονομία σε τομείς της καθημερινής ζωής.

Το ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα αξιολογεί και παρεμβαίνει στους παρακάτω τομείς:

  • Διαχείριση και οριοθέτηση συμπεριφοράς
  • Αύξηση του χρόνου αναμονής
  • Ανοχή στην ματαίωση
  • Γνωστικές δεξιότητες (αντίληψη, προσοχή, συγκέντρωση, μνήμη, επίλυση προβλήματος)
  • Αυτονομία
  • Αυτοαπασχόληση -διαχείριση ελεύθερου χρόνου
  • Κοινωνικές δεξιότητες – Αλληλεπίδραση
  • Κυκλοφοριακή αγωγή στα πλαίσια εξωτερικών προγραμμάτων στην κοινότητα
  • Διατήρηση και γενίκευση κατακτημένων δεξιοτήτων και σε άλλα περιβάλλοντα

Ηλίανθος - Κέντρο Παιδιού & Εφήβου

Χρήσιμες Πληροφορίες

📍 Χρυσολωρά 10-12, 12132, Περιστέρι, Αττική

☎️ 210 5782341

Facebook

Website: https://kpechios.org/index.php/poioi-eimaste/domes-athinas/ilianthos

Kidsproject profile: Ηλίανθος