Κλείσιμο

Γεράσιμος Ρούσσος

2 Jan, 2021

ΣΧΕΣΗ ΠΑΤΕΡΑ & ΚΟΡΗΣ

Έχουμε ακούσει σίγουρα όλοι, ότι η επιρροή των μπαμπάδων είναι σημαντική στη ζωή ενός αγοριού, όμως είναι καλό να γνωρίζουμε ότι είναι εξίσου σημαντική και για τα κορίτσια.

Μια θετική σχέση πατέρα-κόρης μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή ενός κοριτσιού και ακόμη να καθορίσει μια ισχυρή, σίγουρη για τον εαυτό της γυναίκα.

Όταν πρόκειται για κορίτσια, οι μητέρες συχνά παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και των συμβουλών. Είτε πρόκειται για προβλήματα εμμήνου ρύσεως, για αγόρια, είτε για συμβουλές μακιγιάζ, η μαμά είναι συνήθως το πρώτο πρόσωπο που απευθύνονται τα κορίτσια. Η επιρροή, όμως, του πατέρα στη ζωή της κόρης του διαμορφώνει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Είναι καθήκον του μπαμπά να βοηθάει την κόρη του να ωριμάσει και να δημιουργήσει τη δικιά της ταυτότητα.

Τώρα, βέβαια, ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο ο μπαμπάς είναι «ισότιμος εταίρος» στην παροχή φροντίδας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι μπαμπάδες ενθαρρύνονται να αλλάζουν πάνες, να κάνουν μπάνιο το μωρό, να το βάζουν να κοιμάται και να ηρεμούν το κλάμα του. Αυτή η παρουσία και η προσπάθεια είναι η αρχή μιας πολύ σημαντικής σχέσης.

Αυτές οι δραστηριότητες αλλά και άλλες, θα βοηθήσουν να τεθούν τα θεμέλια ενός ισχυρού δεσμού που ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί μέσα από τα επόμενα στάδια της ζωής της.Καθώς η κόρη σας μεγαλώνει, οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε για την ενίσχυση αυτού του δεσμού θα αλλάξουν σημαντικά.

Καθώς ένα κορίτσι συνεχίζει να μεγαλώνει, οι μπαμπάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, να της δώσουν την απαραίτητη στοργή και να την στηρίξουν καθώς μαθαίνει περισσότερα για τον εαυτό της και τον κόσμο.

Ενίσχυση του δεσμού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και όταν η κόρη σας θα βρίσκεταιστο Δημοτικό Σχολείο, όλοι εσείς οι μπαμπάδες θα πρέπει να καταβάλλετε προσπάθειες να περάσετε χρόνο μαζί της και να της διδάξετε τα νέα πράγματα για τον κόσμο.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι η «οικοδόμηση» αυτής της σχέσης δεν θα είναι σωστό να βασίζεται αποκλειστικά στη διασκέδαση και τα παιχνίδια, επειδή η βοήθεια με τις σχολικές εργασίες, η διδασκαλία της πειθαρχίας και της οριοθέτησης, είναι εξίσου σημαντικές σε αυτό το στάδιο.

Η αγάπη και η αποδοχή του πατέρα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση των κοριτσιών

Οι πατέρες που προσφέρουν επιβράβευση, παρέχουν έπαινο, υποστήριξη, σωστή οριοθέτηση και αγάπη, δίνουν στις κόρες τους το πιο όμορφο δώρο: της αυτοπεποίθησης και της υψηλής αυτοεκτίμησης. Τα κορίτσια που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται ευτυχισμένες και επιτυχημένες γυναίκες.

Θα πρέπει να γνωρίζουν καλά οι μπαμπάδες, ότι δεν χρειάζεται να υπερβάλλουν, ούτε να σταματήσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, για να συμβεί αυτό. Η απλή παρουσία τους, η συχνή και σωστή ενθάρρυνση και ένας καλός ακροατής είναι συχνά αυτά, που όλα τα κορίτσια θέλουν να έχουν.

Επίσης, οι μπαμπάδες καλό θα είναι να γνωρίζουν, ότι όσοι εμπλέκονται ενεργά στην εκπαίδευση των κοριτσιών τους, βοηθώντας όσο συχνά μπορούν στη σχολική μελέτη, δίνοντας σωστή ενθάρρυνση, χρόνο και υπομονή, τότε τα κορίτσια μπορούν να έχουν περισσότερες σχολικές επιτυχίες.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός άνδρα, που θα πρέπει να κοιτάξει να αναπτύξει, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση πατέρας και κόρης;

Μια ισότιμη και ευγενική στάση προς τις γυναίκες: Ένας καλός πατέρας δεν πρέπει να μιλά χωρίς σεβασμό για τις γυναίκες.

Εμπνεύστε την κόρη σας για να επιτύχει τους στόχους της: Ένας σωστός πατέρας πρέπει να ενθαρρύνει την κόρη του να ακολουθήσει τα όνειρά της και να της δείξει ότι πιστεύει ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να πετύχει.

Διδάξτε την κόρη σας ότι αξίζει έναν αξιαγάπητο σύντροφο: Ένας πατέρας που αντιμετωπίζει την κόρη του - και τη μητέρα της κόρης του - με σεβασμό στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι γυναίκες αξίζουν καλή μεταχείριση από τους άντρες στη ζωή τους. Εάν το κορίτσι είναι συνηθισμένο στη θετική στήριξη και την ευγενική συμπεριφορά, είναι λιγότερο πιθανό να ανεχτεί τις άσχημες συμπεριφορές από τους συντρόφους της.

Βρείτε ώρα για την κόρη σας, δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένος είστε: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας, είναι απλά να δείξει ότι είναι πρόθυμος να είναι δίπλα της. Αυτό θα αναπτύξει και θα βελτιώσει την αυτοεκτίμησή της και θα της επιτρέψει να μάθει για τον εαυτό της, ότι είναι ένα αξιόλογο άτομο.

Απολαύστε Δραστηριότητες Μαζί: Υγιείς δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε αναμνήσεις και να διδάξετε στην κόρη σας ότι η άσκηση είναι μια σημαντική συνήθεια.

Να δίνεται σταθερά την αγάπη σας αλλά, ταυτόχρονα να έχετε σταθερά όρια: Τα κορίτσια που δεν λαμβάνουν στοργή και τρυφερότητα από τους πατεράδες τους, είναι πιθανό αυτά να τα αναζητήσουν αλλού ως έφηβες και ενήλικες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος εξάρτηση από τους συντρόφους.

Ζητήστε συγνώμη: Κανένας πατέρας δεν μπορεί να είναι τέλειος όλη την ώρα. Όταν δεν τα καταφέρετε σε κάτι, εξηγήστε πως σκοπεύετε την επόμενη φορά να το κάνετε καλύτερα και πείτε της ότι λυπάστε.

Πάρτε την σε εκδρομές και εξορμήσεις: Αφήστε την κόρη σας να νιώθει ξεχωριστή βρίσκοντας χρόνο για ένα απλό περίπατο στο πάρκο ο οποίος είναι αρκετός για να της δείξει ότι την φροντίζετε αρκετά.

Θυμηθείτε ότι είναι όμορφη μέσα και έξω: Είναι πολύ σημαντικό να πείτε στην κόρη σας ότι είναι όμορφη, αλλά θυμηθείτε να της πείτε επίσης, πόσο εκτιμάτε το μυαλό της και το χαρακτήρα της.


Για περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Λόγου, Μαθησιακών & Αναπτυξιακών Δυσκολιών: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» πατήστε εδώ!

Διαβάστε ακόμα: