Κλείσιμο
event logo

Τα παιδιά παίζουν θέατρο - Εκπαιδευτική δράση για σχολεία

11 Sep

Περιγραφή

Διοργανωτής

Επικοινωνία

Τοποθεσία

“Τα παιδιά παίζουν θέατρο”

Το Anima Vita  kids σας προσκαλεί σε μια πρωτότυπη δράση, τοποθετώντας στο κέντρο τα παιδιά. Η δράση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-23, σε ώρες σχολείου, σε μέρες που θα επιλέξουν οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τον χώρο.

Τα παιδιά, ως σχολική δραστηριότητα, αντί να επισκεφθούν μια θεατρική σκηνή και να δουν μια έτοιμη παράσταση, δημιουργούν τη δική τους. Φτιάχνουν μαζί μια ιστορία  γράφουν το σενάριο, επιλέγουν τους διαλόγους, δημιουργούν τους ήρωες και τις σχέσεις των ρόλων, συν διαμορφώνουν τη σκηνοθεσία, γίνονται ηθοποιοί και παρουσιάζουν τη δική τους μοναδική παράσταση στους δασκάλους τους, μέσα σε 2 ώρες εμπλοκής τους με την ομάδα. 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, μέσα από την καλλιτεχνική διδασκαλία παραμυθιών και ιστοριών που τη θεματική* επιλέγει είτε το εκάστοτε σχολείο και ο εκπαιδευτικός, είτε η υπεύθυνη της δράσης, μέσα από μια πληθώρα κλασικών και σύγχρονων επιλεγμένων ιστοριών. 

Η  εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα έχει ως στόχο να εμβαθύνει στο εκάστοτε θέμα, με βασικό στόχο πάντα τη συνεργασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία να δημιουργήσει ήρωες και ιστορίες, που αργότερα θα σκηνοθετηθούν και θα παιχτούν από τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά θα γίνουν συγγραφείς, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι και ηθοποιοί, ανακαλύπτοντας τους εαυτούς τους και τους άλλους, μέσα από την εμπλοκή τους με τους ήρωες της ιστορίας. 

Όλες οι δραστηριότητες, καθώς και η διαδικασία του συντονισμού, είναι βασισμένες στις αρχές της ενιαίας εκπαίδευσης και της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να συνυπάρχουν ελεύθερα και ισότιμα, όπως εκείνα επιθυμούν. 

Στο τέλος του εργαστηρίου, όσα δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται στους δασκάλους, στη θεατρική σκηνή του Anima Vita, ενώ στα παιδιά προσφέρονται «πτυχία» συμμετοχής.

Σχεδιασμός και συντονισμός εργαστηρίου: Αντιγόνη Σταυροπούλου

Επιστημονικός υπεύθυνος του anima vita kids: Νικόλαος Γ. Πάχος

🔸 Η Αντιγόνη Σταυροπούλου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, του μεταπτυχιακού προγράμματος Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, της δραματικής σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Τρίτου Στούντιο Συγγραφής Θεατρικής Γραφής του Εθνικού Θεάτρου και της Σχολής Εξειδίκευσης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Εργάζεται ως ηθοποιός και ως συντονίστρια σε ομάδες γραφής και θεάτρου για παιδιά, για εφήβους και για ενήλικες, σε σχολεία και σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό. Όλες οι δράσεις στις οποίες εμπλέκεται, αφορούν όλους τους ανθρώπους και είναι προσβάσιμες σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι μόνο ενωμένοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Συμμορίας Ντουέντε. 

🔸 Ο Νικόλαος Γ. Πάχος είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών του πανεπιστήμιου Lyon 2 Γαλλίας (1984), του μεταπτυχιακού προγράμματος Κλινικής ψυχολογίας (1986) του ίδιου πανεπιστήμιου. Εργάζεται ως ψυχολόγος σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο

Ιδρυτής του Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης Anima Vita (1989)

Τέλος από το 2007 έως σήμερα, με όχημα το θέατρο ή καλύτερα χρησιμοποιώντας το θέατρο ως θεραπευτικό μέσο που προσφέρεται να δώσει υπόσταση στην εσωτερική ενδοψυχική σύγκρουση του ατόμου ευνοώντας την ανά-διατύπωσή της μέσω της θεατρικής ανά-παράστασης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον προγραμματισμό, επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους του χώρου: 📞 2104117140, 6971823217.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία της διδασκαλίας και με τις δραστηριότητες, επικοινωνήστε με την υπεύθυνη της δράσης: 📞 6986902115

*Ενδεικτική θεματολογία:

  • Οδύσσεια, Ίκαρος και Δαίδαλος, Μινώταυρος, Οι Θεοί του Ολύμπου, Αριστοφάνης για παιδιά, Μύθοι Αισώπου
  • Ο μικρός Πρίγκηπας, Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο, Πινόκιο, Δον Κιχώτης, Πίτερ Παν, Ρομπέν των δασών, Η Παναγιά των Παρισίων, Ο εγωιστής γίγαντας, Ο Τζακ και η φασολιά, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Το ασχημόπαπο, Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα, Παπουτσωμένος γάτος
  • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
  • Ζωγράφοι και πίνακες
  • Βαν Γκόγκ, Πικάσο, Νταλί, Φρίντα

Περισσότερες πληροφορίες για το Anima Vita Kids και τα εργαστήριά του θα βρείτε ΕΔΩ


 

Περισσότερα

Ημερομηνίες

Sun 11/09
21:00
Τα παιδιά παίζουν θέατρο - Εκπαιδευτική δράση για σχολεία
Πειραιάς Πειραιάς (Κέντρο)